aardbeienbavarois

Aardbeienbavarois

Deze aardbeienbavarois heeft een pure, frisse smaak van verse aardbeien zonder al te veel suikers. Op een bodem van luchtige cake. Samen met de topping van hangop en verse aardbeien is dit een ouderwets Hollands gebakje.
Of een toetje? 
Nou ja.. probeer maar uit.
Maar ik verklap nu alvast dat je hier zeker pap van lust...


Suikervrij
En weet je wat leuk is? De geraffineerde suiker ontbreekt in de vulling.
Wil je ook geen suikers in de koekbodem? Vervang deze dan voor het recept van blz. 60 uit Maak het met Marieke

Receptidee
Het idee voor dit recept was een spontane inval.
Dat ging zo.
Nadat ik maandagavond de Ikea verliet, stond pal naast de uitgang een aardbeienkraam.
De jongen erachter was duidelijk toe aan afsluiting van z`n werkdag.
Hij begreep van mijn enthousiasme erg weinig.
Dat deed echter aan mijn opgetogen gevoel niks af.
Want deze onverwachte buit bood in mijn hoofd ineens een wereld aan creativiteit.
Het oversteeg de net gekochte weckpotten.
Ik wist het zeker.
De berg kersverse zomerkoninkjes voor een prikkie zouden het nieuwe blogrecept domineren.
Bij deze..
Geniet van deze aardbeienbavarois.

Recept Aardbeienbavarois

voor 12 stukken 

Ingrediënten:

voor de bodem

150 gr. roomboter
150 gr. suiker (rietsuiker of kokosbloesemsuiker)
3 eieren
150 gr. zelfrijzend bakmeel
1 tl. bakpoeder (3 gr.)

voor de bavarois
500 gr. aardbeien + 250 gr. voor garnering.
100 ml. vers sinaasappelsap (1-2 sinaasappelen)
8 gelatine blaadjes
1,5 l. volle yoghurt 
75 gr. honing

ook nodig: een springvorm van 26 cm. vierkant of rond.

1 brandschone theedoek, zeef, kom.

 

Zo maak je het:

Lees de receptbeschrijving eerst helemaal voor je begint.

Begin 3 uren van tevoren met de hangop
Plaats een grote kom op het aanrecht. Hang de zeef/vergiet erin en zorg ervoor dat de zeef de bodem van de kom niet raakt.
Anders is er geen "uitlekruimte".
Maak de theedoek nat onder stromend koud water. Wring de doek zo goed mogelijk uit.
Leg de natte theedoek uitgespreid in het vergiet en laat de randen overhangen. 
Giet de yoghurt in de theedoek en dek toe met de overhangende punten van de doek.
Plaats de kom 3 uren in de koelkast. De yoghurt lekt nu uit tot hangop.


Voor de taartbodem:

Verwarm de oven voor op 160 graden. (hetelucht 150 gr.)
Vet de vorm royaal en nauwkeurig in met boter of bekleed met bakpapier.
Klop met de mixer de boter en de suiker romig in 5-7 min.
Voeg de eieren toe en klop even goed door.
Klop het bakmeel en bakpoeder erdoorheen en doe dat zo kort mogelijk.
Schep het beslag in de vorm en strijk glad.
Zet de vorm in het midden van de oven op een rooster.
Bak de cake in 23 min. gaar.
Haal de vorm uit de oven en laat de cakebodem in de vorm afkoelen terwijl je ondertussen de bavarois maakt.

 

Voor de bavarois:
Doe de gelatineblaadjes in een ruime kom koud water en laat 5 min. weken.
Doe ondertussen de aardbeien in een steelpan en breng aan de kook.
Laat ze een paar minuten zachtjes koken en pureer het dan glad met de staafmixer. 
Zet de hittebron uit.
Pers de sinaasappelen uit.
Voeg 100 ml. sap en de honing toe aan de aardbeienpuree in de steelpan.
Knijp de gelatineblaadjes uit en roer door het vruchtenmengsel in de steelpan tot de blaadjes oplossen. 
Dit gaat snel. 
Zet de hittebron uit en de pan apart.
Laat het 10 min. afkoelen.
Schep in een ruime mixerkom 500 gr. hangop en de aardbeienpuree uit de steelpan.
Klop tot een homogene roze massa.
Giet het mengsel op de cakebodem in de vorm en zet in de koelkast.
Laat de bavarois minimaal 4 uren in de koelkast opstijven.

Garneer met de overige hangop en aardbeien.

 

Tips:

*Hangop is een fijne manier om geen slagroom te gebruiken. Want dat scheelt stijf kloppen. Bovendien is hangop zeer stevig wat voorkomt dat de toefjes inzakken, heel makkelijk vind ik dat!
Nog een voordeel van hangop tov kwark is dat de structuur in je mond veel romiger is.
Tenslotte: wanneer je bang bent dat dit veel werk is stel ik je meteen gerust! De yoghurt lekt ook uit terwijl je slaapt of een boek leest.


* Je kunt de hangop vervangen voor 500 gr. volle kwark en 250 ml. stijfgeklopte slagroom voor de toefjes.

* Deze taart kun je 3 dagen van tevoren maken.

* Invriezen kan.
* De bodem is te vervangen voor de taartbodem van blz.60  uit Maak het met Marieke zodat de taart helemaal vrij is van geraffineerde suikers.

©Maak het met Marieke

 

Genoten van de aardbeienbavarois?

Probeer deze oranje kwarktaart ook eens.