Aspergeplaattaart

Aspergeplaattaart
Er is vraag naar een recept met asperges, dat is me al een tijdje duidelijk. Echter zonder er iets mee te doen. Simpelweg omdat de creatieve ingeving ontbrak.
Vandaag is ìe er ineens! 
Wat gaan we doen? We maken een simpele plaattaart met asperges zonder zakjes en pakjes.

Smaak en structuur
De knapperige bladerdeegbodem in combinatie met de zachte groenten en de smeuïge toplaag van kaas en ei zorgt voor de perfecte afwisseling in structuur en smaak.
Vermoedelijk maak je hier ook niet-asperge-liefhebbers toch blij mee.

Qua smaakbeleving lijkt dit op de veelgemaakte ovenschotel met witlof en nectarine uit het kookboek.
Maar het heeft ook wat weg van bloemkoolschotel uit datzelfde boek. En deze recepten hebben inmiddels al zeer velen positief verrast.

Groene salade

Serveer deze aspergeplaattaart met een lekkere groene salade en geniet!

Dit fantastische recept staat ook in Huisgemaakt met Marieke op blz. 90 

 

Recept aspergeplaattaart

hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:

6 plakjes bladerdeeg (koopmans/ roomboter)
1 courgette
150 gr. diepvries erwten
500 gr. witte asperges
200 gr. geraspte kaas
4 eieren
peper en zout

 

Zo maak je het:


Schil de aspergers met een dunschiller en snijd in kleine stukjes van 3-4 cm. 
Breng in een pan een laagje water aan de kook en voeg de asperges en de erwtjes er aan toe. Sluit de pan met het deksel.
Kook de groenten op halfhoog vuur in 5-7 min. gaar.
Giet af in een vergiet en zet apart, zodat het goed uitlekt.

Verwarm de oven voor op 220 graden. (hetelucht 210 gr.)
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Leg de 6 plakjes bladerdeeg in een rechthoek erop.
Schaaf op een mandoline de courgette in plakjes. 
Verdeel de plakjes courgette op het bladerdeeg.
Schep hier de asperges en doperwten op.
Bak de 4 eieren als een spiegelei in een koekenpan en zorg ervoor dat de dooier heel blijft.
Schep met een spatel de eieren op de groenten.
Bestrooi dit royaal met versgemalen peper en zeezout.
Verdeel de geraspte kaas erover.
Schuif de bakplaat 1 richel onder het midden van de oven.
Bak de aspergeplaattaart in 35 min. gaar.
Serveer direct.

 

Tips:
* Lekker met een komkommer in dunne plakjes.
* Kies voor roomboterbladerdeeg, dat levert smaak en een betere productkwaliteit.
* Verwerk het bladerdeeg zo koud mogelijk, leg het `t liefst bevroren op je bakplaat. Dat geeft een knapperiger resultaat.
* Verzamel alle restjes kaas die je in de koelkast hebt, rasp dit tegelijk (in je keukenmachine) en bewaar de geraspte kaas die je over hebt in de diepvries. Handig om achter de hand te hebben. En feitelijk gratis, want anders had je deze korstjes weggegooid of in je mond gestoken..
* Vervang de kaas voor mozzarella of geitenkaas.
* Verdeel een blikje uitgelekte tonijn over de courgetteplakjes. Volg verder het recept.
©Maak het met Marieke