Appelbrood met kaneelboter

Appelbrood met kaneelboter

Dit zoete platbrood bak je in een handomdraai. Want het gebruik van bakingsoda in het brooddeeg voorkomt een lang rijsproces.
De vulling van appels en rozijnen matchen fantastisch met de kaneelboter bovenop. En dat laatste verandert tijdens het bakken langzaam in een caramel-achtige toplaag. 
Hierbij heb je alleen nog koffie nodig meer niet!


Wat mij betreft is dit een perfect mee-neemrecept. Denk aan een picknick.
Een strandwandeling.
Een familiereünie. 
Of simpelweg voor onderweg, vanwege je langere reistijd door de afsluiting van de haringvlietbrug..
Dit is altijd goed.
Thermoskannetje mee en genieten maar!
Je zou er bijna een omrijd-route voor bedenken...

Recept Appelbrood met kaneelboter

voor een bakplaat van circa 30x27 cm.

Ingrediënten:

voor het deeg
350 g speltbloem
100 g volkoren speltmeel
10 g bakingsoda (of 13 g wijnsteenzuurbakpoeder)
1 el kaneel (5 g)
1/2 tl zout (3g)
400 g volle yoghurt

de vulling:
100 gr. rozijnen
3 appels 
100 g roomboter (zeer zacht, bijna gesmolten)
2 el kaneel (10 g)
50 g kokosbloesemsuiker

 

Zo maak je het:

Lees het recept+ tips eerst helemaal door voor je begint.

Doe de rozijnen in een bakje kokend water, zodat ze wellen. Zet apart.
Verwarm de oven voor op 200 gr. (hetelucht 190 gr)
Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een mixerkom en meng met de mixer of keukenmachine snel tot een samenhangende deegbal.
Meng zo kort mogelijk.
Verdeel het plakkerige deeg met een spatel over het bakpapier.
Maak het zo dun mogelijk.

Giet de rozijnen af en laat uitlekken.
Schil en snijd de appels in zeer dunne plakjes. Zet apart.
Meng in een kommetje de boter, suiker en kaneel tot een egale massa.

Verdeel eerst de rozijnen over de deegbodem.
Leg hier de appelplakjes dakpansgewijs overheen.
Bestrijk met een keukenkwast de appel-rozijnenlaag met de kaneelboter, gebruik hiervoor alle boter.

Schuif de bakplaat in de onderste richel van de oven.
Bak het appelbrood in 25-30 min. gaar.

Laat even afkoelen, bestrooi evt. met een beetje gemalen kokos en serveer meteen.

 

Tips:
* Vervang de yoghurt door 400 g plantaardige kwark + 1 el citroensap.
* Het deeg is plakkerig; dat hoort zo.
* Laat de boter evt. een heel klein beetje smelten. Je kunt het dan makkelijker met de kwast erop verdelen.
* Je kunt ook ruwe rietsuiker of honing aan de boter toevoegen.
* Dit brood is het lekkerst op de dag dat je het bakt.
* Je kunt het in de vriezer bewaren.
* Zet dit recept eens in op een moment dat je geneigd bent om naar witte bolletjes, eierkoeken en krentebollen te grijpen... je lijf zal je er zeer dankbaar voor zijn.
* Tijdens het afvallen kan dit een goed tussendoortje zijn, mits het blijft bij een vierkantje van circa 8X8 cm.
* Maak het glutenvrij met 300 g havermeel + 100 g rijstmeel.

©Maak het met Marieke

Wist je dat...

Je veel meer snelle broodrecepten vindt in de kookboeken?

Deze recepten zeer vaak gemaakt worden en daarmee een enorme meerwaarde aan de beide kookboeken leveren?