Havermoutpannenkoeken
Deze pannenkoeken met een vulling van banaan zijn heerlijk smeuïg. Boordevol vezels dankzij de havermout en ook nog eens snel gemaakt. De perfecte manier om weer energiek in het werkritme te komen met dit gezonde ontbijt of als tussendoortje.
Frans vakantiehuis
Het recept hiervoor ontstond spontaan in de afgelopen zomervakantie.
Tot mijn verrassing stonden er in ons Franse vakantiehuis goede koekenpannen. Je moet weten dat ik vaker een heel andere ervaring heb in buitenlandse vakantieonderkomens.
Dan staat er gerust alleen een steelpan zonder deksel.
Of bijvoorbeeld tien pannen zonder passende deksels met kromgetrokken bodems.
En alles wat er tussen zit.
De eerste keer was ik verbaasd.
Inmiddels lukt het om met een open mind de kastjes open te doen....
Deze zomer bood dat kastje dus ineens mogelijkheden. Want de voorwaarde voor pannenkoeken bakken is toch echt een goede koekenpan.
Met de meegenomen staafmixer, een paar bananen, havermout, eieren en melk stond er in een handomdraai een heerlijke stapel.
Dit als fijne afwisseling op het Franse stokbrood.
Wij aten het als ontbijt.
Maar deze zijn ook heel lekker als voedzaam tussendoortje.
Proef maar!
Havermoutpannenkoeken
voor 6 personen
Ingrediënten:
4 eieren
300 g banaan (schoon gewicht/niet overrijp)
400 g havermout
700 ml karnemelk
50 g pindakaas (weglaten kan)
1 el kaneel (5 g)
Zo maak je het
Doe alle ingrediënten in een grote kom.
Pureer met de staafmixer tot een glad beslag.
Verwarm een koekenpan van 26 cm doorsnede.
Doe er een klontje roomboter in en laat het smelten.
Schep een soeplepel beslag in de pan en zet de hittebron halfhoog.
Laat de pannenkoek langzaam garen en keer hem dan om.
Bak ook de andere kant mooi knapperig.
Serveer met vers rood fruit en een schep kwark of hangop.
Tips
* Deze pannenkoeken zijn zeer voedzaam en zien er steviger uit dan een gewone pannenkoek. Reken 1-2 stuks per persoon voor ontbijt of lunch.
* Je kunt ook met een sauslepel 3 hoopjes beslag in de pan doen. De pannenkoeken garen dan sneller en zijn handiger om als tussendoortje te gebruiken.
* Bewaar de pannenkoeken in een afsluitbare doos in de koelkast.
* Je maakt ze helemaal glutenvrij als je dit recept maakt met glutenvrije haver.
* Je kunt de pindakaas vervangen voor notenpasta of weglaten.
* De karnemelk is vervangbaar voor gewone melk of een plantaardige soort.
©Maak het met Marieke
Wist je dat je in het proefschrift veel meer lekkere ontbijtjes vindt?
In het proefschrift vind je 40 kook,- en bakrecepten.
Met en zonder geraffineerde suikers.
Net als basisrecepten voor o.a. sausjes, salades, toetjes zonder pakjes en zakjes.
Gemaakt met herkenbare en betaalbare ingrediënten.
Maar ook praktisch advies over een gezonde leefstijl, gebaseerd op onze persoonlijke ervaring.
En creatieve tips die je helpen deze balans toe te passen.
In eten en bewegen.
Totaal maar liefst 128 blz. in een softcover* uitvoering.
Eenvoudig en positief.
Bewust lekkerder.
Check hier meer ontbijttips: