Boekpresentatiesalade
Op veler verzoek volgt hier het recept van de boekpresentatiesalade.
Die eerste presentatie in Ridderkerk van het nieuwe kookboek Huisgemaakt met Marieke was fantastisch!
Wat een overweldigend enthousiasme; zo leuk!
De zaal was uitverkocht met bijna 70 dames en een heer(!).
Voor deze gelegenheid was ik van plan salades te laten proeven uit het nieuwe kookboek.
Tot ineens het idee in me opkwam om een lekkere huzaren-achtige salade te maken, waarvan het recept geschikt is voor grotere groepen.
Je moet weten dat ik net ervoor op de kalender zag dat de komende kerstdagen na het weekend vallen.
Dat is ongetwijfeld een uitstekende gelegenheid voor allerlei gezellige familiefeestjes.
En daarvoor kun je natuurlijk zo`n zelfgemaakte salade maar al te goed gebruiken.
Want ik geef je nu alvast op een briefje dat een overdosis aan kant-en-klare- fabrieksproducten tijdens de feestdagen, je daarna totaal energieloos op de bank doet belanden...
Dat wil uiteraard niemand.
Zeker niet als het zo gemakkelijk te voorkomen is met o.a. een huisgemaakte salade.
Deze kun je met gemak een aantal dagen van te voren al maken.
Of invriezen.
Zo hou je lekker tijd over om ook nog zelf te bakken... kijk dat is dubbel winst!
Dubbel recept
Weet je trouwens dat in het nieuwe kookboek er tal van dit soort salades staan?
Die zijn echter allemaal geschikt voor kleinere groepen en daarom heb ik die niet gebruikt voor een presentatie.
Want het verdubbelen van recepten is niet ideaal voor de smaak. Daarvan wordt het meestal te zout of juist te flauw.
Je kunt het recept dan beter twee keer afzonderlijk maken, of twee verschillende soorten salades kiezen, waardoor er automatisch ook een grotere hoeveelheid ontstaat voor een grotere groep.
Afijn.
Lang verhaal kort.
Nu het recept.
Boekpresentatiesalade
voor 20-30 personen
Ingrediënten
1,5 kg aardappelen
1/2 potje zilveruitjes (150 g uitgelekt)
6 augurken (groot)
180 g zongedroogde tomaatjes
1 bosje lente-uitjes
500 g gegaarde diepvriesdoperwten
1 rode paprika
1 komkommer
dressing
5 forse el mayonaise
2 el mosterd
200 ml volle yoghurt
peper/zeezout
4 el omeletkruiden van Verstegen
1 el paprikapoeder
1 snuf chilipeperpoeder
Zo maak je het
Lees eerst de receptbeschrijving + tips helemaal door voor je begint.
Schil en was de aardappelen.
Snijd ze in kleinere stukken.
Breng in een royale pan een laagje water aan de kook en gaar de aardappelen in 20 min.
Giet ze af en laat ze helemaal afkoelen.
Kook de erwtjes gaar in een laagje water, ongeveer 15 min.
Giet af en laat afkoelen.
Hak alle ingrediënten in delen fijn in de foodprocessor of hakmolentje.
Roer de ingrediënten voor de dressing door elkaar en voeg toe aan de salade.
Voeg evt. nog een handje gesneden ijsbergsla toe.
Serveer met knapperig toastbrood.
Tips
* Zorg voor volledig afgekoelde aardappelen. Lauwwarme aardappelen veranderen in je keukenmachine namelijk in behangplaksel...
* Maak van de aardappelen een fijne structuur, dit is een fijne basis voor een `schepbare` salade.
* Doe dat ook met de zilverui, augurk, zongedroogde tomaat, doperwten, lente-uitjes.
* Snipper de paprika en komkommer net iets grover voor een betere bite.
* Wees niet te zuinig met kruiden, proef even zodra alles door elkaar gemengd is.
* Hak deze salade in delen zodat je keukenmachine niet overbelast raakt.
* Gebruik i.p.v doperwtjes gegaarde (diepvries)sperzieboontjes.
* Stokbrood over op zondag? Rooster de plakjes in de oven en serveer ze bij deze salade.
* De saladecupjes met deksels, zoals gebruikt tijdens deze presentatie, zijn vanaf nu op alle volgende presentaties te koop. Dat maakt het mogelijk meteen porties te maken als je de salade klaar hebt. Handig voor diepvries en/of koelkast.
* Wist je dat koude aardappel goed is voor je darmen? Gek genoeg heeft dat geen invloed op je bloedsuikerspiegel in tegenstelling tot warme aardappelen. Lekker van smikkelen dus!
*