Crunchy banaantoetje

 

Crunchy banaantoetje
Dit heeft iets weg van een warme enigszins cake-achtige, lobbige pudding, met een knapperige topping van gehakte nootjes en caramel.
Als je dit lauwwarm serveert is dat echt een feest!
Evt. met een bolletje ijs in het weekend of feestje, maar doordeweeks kan het prima zonder. 

Banaan
Dit toetje is een nieuwe uitbreiding op de serie recepten met banaan.  Ik hou ervan.
Omdat banaan behalve veelzijdig en betaalbaar ook makkelijk verkrijgbaar is.
We kennen al de pancakes , de muffins en het bananabread.
Gek genoeg gebeurt het hier thuis regelmatig dat bananen blijven liggen.
Nu ben ik zeker geen voorstander van het verwerken van overrijpe bananen.
Je moet weten dat de vezels van de overrijpe vrucht al omgezet zijn in suikers, en dat komt je lijf minder ten goede dan je wellicht dacht.
Verder geeft overrijpe banaan gemakkelijker een klef bakresultaat.
Dus bij deze het advies: gebruik alleen bananen met een gele schil. 
Afijn. Tot zover de juf.

Weetje:
In het nieuwe kookboek Huisgemaakt met Marieke staat een recept om zelf roomijs te maken, zonder ijsmachine! 

Recept crunchy banaantoetje

voor 6-8 personen

Ingrediënten
80 g roomboter
40 g kokosbloesemsuiker (ruwe rietsuiker)
2 eieren
75 ml karnemelk
50 ml amaretto
100 g havermout
125 g speltbloem
6 g bakingsoda (8 g wijnsteenzuurbakpoeder)
snuf zout
2 el kaneel
4 bananen
75 g hazelnoten

caramel
25 roomboter
50 honing (crème)



Zo maak je het

Lees de receptbeschrijving + tips helemaal door voor je begint.

Verwarm de oven voor op 180 graden (Hete lucht 170 graden).
Vet een ovenschaal royaal in met boter.
Smelt in een steelpan de roomboter.
Doe in een mixerkom de gesmolten boter, suiker, eieren, 1 geprakte banaan, melk, amaretto, havermout, speltbloem, baking soda, snuf zout en kaneel.
Mix dit met een mixer of hakmolentje tot een egaal beslag.
Giet het in de ovenschaal.
Snijd de andere drie bananen overlangs doormidden. En leg ze met de snijkant omhoog in het beslag.
Smelt voor de caramel de 25 g boter in de steelpan tot het net gaat kleuren.
Voeg de honingcrème toe en roer stevig met een lepel tot er een caramelkleurige massa ontstaat. 
Verdeel de caramel in strepen over de bananen in de ovenschaal.
Hak de hazelnoten fijn en verdeel eroverheen.
Zet de schaal in het midden van de oven op een rooster.
Bak de toet in 30 minuten gaar. 
Haal de ovenschaal uit de oven, ook als hij wiebelig oogt, dat hoort zo.

Serveer lauwwarm evt. met een bolletje ijs.

Tips:
* Je kunt dit ook met plantaardige melk maken.
* Vervang de amaretto door melk.
* Honingcreme heeft het uiterlijk van een witte honing, die snel carameliseert in de hete boter.  Gewone honing kan ook.
* Je kunt het afgedekt in de koelkast 4 dagen bewaren. Het blijkt dan een prima tussendoortje te zijn. (uiteraard zonder ijs...)
* Dit is erg lekker met zelfgemaakt roomijs uit Huisgemaakt met Marieke