
Taart in glaasjes
Praktisch
Wat begon als een praktische oplossing, bleek tijdens de boekpresentaties een onverwachte hit. Veel gasten waren verrast door het gemak én de charme van taart in glaasjes. Op verzoek deel ik daarom graag het recept en de werkwijze.
Vooruitdenken
Met de feestdagen in aantocht zijn praktische tips welkom om stress te beperken. Taartjes in glaasjes zijn daarin echt een uitkomst. Je kunt ze namelijk ruim van tevoren klaarmaken. In de winter zet je ze gewoon buiten op de tuintafel — dat scheelt weer ruimte in de koelkast.
Ook hoef je je geen zorgen te maken over ingezakte room (je weet wel, nét als er veel bezoek is…) of taart die uitdroogt omdat hij te lang aangesneden buiten de koelkast heeft gestaan. Dat is allemaal verleden tijd.
Toepassen
Dit principe kun je toepassen op allerlei bakrecepten uit mijn kookboeken. Zo maak je het jezelf makkelijk én kun je ongedwongen van verschillende smaken genieten — zonder gedoe.
Presentatietaartjes
Het recept voor deze taartjes is geschikt voor een grotere groep en bestaat uit een laagje cakeblokjes onderin, erop een klodder room van een mengsel van Turkse yoghurt en slagroom met een topping van kersenvlaaivulling.
Maar varieer gerust met appelcompote, stoofpeertjes of in de zomer vers fruit.

Recept voor 20 taartjes in glaasjes
voor 20 glaasjes
Ingrediënten
250 g roomboter (zeer zacht)
250 g ruwe rietsuiker
2 zakjes vanillesuiker
4 eieren
250 tarwebloem
10 g bakpoeder
1 snuf zout
1 liter slagroom
750 ml Turkse yoghurt
50 ml honing
50 g suiker
1 pot taartvulling kersen 500 g
Ook nodig: bakplaat van 25x35 cm
Zo maak je het
Lees voor je begint het recept + tips helemaal door
Verwarm de oven voor op 180 graden (Hete lucht 170 graden).
Doe de zachte roomboter en de beide soorten suiker in een mixerkom en klop met de (stand)mixer in 7 minuten romig op een hoge stand.
Voeg een voor een de eieren toe en klop tot een egale massa.
Zet de machine stil.
Voeg de tarwebloem, bakpoeder en zout toe en mix even goed door elkaar in max. 1 minuut.
Strijk het beslag uit over de met bakpapier geklede bakplaat.
Schuif de bakplaat 1 richel onder het midden in de oven.
Bak de cakebodem 30 minuten.
Haal de bakplaat eruit en laat helemaal afkoelen.
Doe ondertussen de slagroom in een schone mixerkom en klop met de (stand)mixer lobbig.
Voeg dan de suiker en de honing toe en klop even goed door.
Voeg als laatste de Turkse yoghurt toe en mix alles goed door elkaar in max. 1 minuut.
Plaats op het aanrecht 20 glaasjes of bekers.
Snijd de cake in 20 gelijke blokjes. Dit doe je gemakkelijk door de lange kant in 5 repen te snijden en deze aan de korte kant te doorkruisen in 4 strepen. Je hebt nu 20 stukjes.
Snijd elk stukje in 4 blokjes en doe dat in een glas of beker.
Schep in elke beker een saus,- of juslepel room.
Sluit af met een eetlepel kersenvlaaivulling als garnering bovenop.
Tips
* Je kunt de cakebodem gerust al drie dagen van te voren bakken.
* Voeg voor een feestelijke gelegenheid een scheutje van 50 ml amaretto of sterke koffie + 25 g bloem toe aan het cakebeslag.
Baktijd blijft hetzelfde.
* Vervang de Turkse yoghurt voor 250 g mascarpone en 500 g Griekse yoghurt.
* Sluit de bekers af en zet ze in een vouwkrat op je tuintafel tot gebruik, dit bespaart ruimte in je koelkast en zorgt voor praktisch pakgemak zodra je gasten arriveren. Lees stressloos...
* Je kunt de taartjes tot 24 uur van te voren maken.
* Overgebleven taartjes (zijn er meestal niet) bewaar je 3 dagen afgedekt in de koelkast.
* Kies voor allerlei leuke glaasjes die je scoort bij de kringloop.
* Varieer met toppings. Appelcompote, stoofpeertjes of vers rood fruit doen het ook erg goed
