Taart in glaasjes

Taart in glaasjes

Wat begon uit praktisch oogpunt bleek voor veel gasten tijdens de boekpresentaties een eyeopener. Op veler verzoek deel ik de werkwijze en het recept voor taartjes in glaasjes.
Met de feestdagen in het vooruitzicht kun je ongetwijfeld wat praktische tips gebruiken, om stress te voorkomen.
Taart in glaasjes serveren bevat namelijk alle elementen van jezelf ontzorgen.
Je moet weten; dit kun je van te voren klaar zetten.
In de winter zelfs gewoon buiten op de tuintafel; scheelt ruimte in de koelkast.
Verder hoef je niet bang te zijn voor ingezakte room (wat je natuurlijk normaal niet overkomt, maar wel als er veel visite komt; zal je net zien....).
Maar ook uitgedroogde taartjes die te lang aangesneden buiten de koelkast stonden zijn hiermee verleden tijd.

>Dit principe kun je toepassen op veel bakrecepten uit mijn kookboeken, waarmee je het jezelf makkelijker maakt de verschillende smaken eens zorgeloos te proeven!

Presentatietaartjes
Het recept voor deze taartjes is geschikt voor een grotere groep en bestaat uit een laagje cakeblokjes onderin, erop een klodder room van een mengsel van Turkse yoghurt en slagroom met een topping van kersenvlaaivulling.
Maar varieer gerust met appelcompote, stoofpeertjes of in de zomer vers fruit.

 

Recept voor 20 taartjes in glaasjes

voor 20 glaasjes

Ingrediënten

250 g roomboter (zeer zacht)
250 g ruwe rietsuiker
2 zakjes vanillesuiker
4 eieren
250 tarwebloem
10 g bakpoeder
1 snuf zout

1 liter slagroom
750 ml Turkse yoghurt
50 ml honing
50 g suiker

1 pot taartvulling kersen 500 g

Ook nodig: bakplaat van 25x35 cm 

Zo maak je het
Lees voor je begint het recept + tips helemaal door

Verwarm de oven voor op 180 graden (Hete lucht 170 graden).
Doe de zachte roomboter en de beide soorten suiker in een mixerkom en klop met de (stand)mixer in 7 minuten romig op een hoge stand.
Voeg een voor een de eieren toe en klop tot een egale massa.
Zet de machine stil.
Voeg de tarwebloem, bakpoeder en zout toe en mix even goed door elkaar in max. 1 minuut.
Strijk het beslag uit over de met bakpapier geklede bakplaat. 
Schuif de bakplaat 1 richel onder het midden in de oven.
Bak de cakebodem 30 minuten.
Haal de bakplaat eruit en laat helemaal afkoelen.

Doe ondertussen de slagroom in een schone mixerkom en klop met de (stand)mixer lobbig.
Voeg dan de suiker en de honing toe en klop even goed door.
Voeg als laatste de Turkse yoghurt toe en mix alles goed door elkaar in max. 1 minuut.


Plaats op het aanrecht 20 glaasjes of bekers.
Snijd de cake in 20 gelijke blokjes. Dit doe je gemakkelijk door de lange kant in 5 repen te snijden en deze aan de korte kant te doorkruisen in 4 strepen. Je hebt nu 20 stukjes.
Snijd elk stukje in 4 blokjes en doe dat in een glas of beker.
Schep in elke beker een saus,- of juslepel room.
Sluit af met een eetlepel kersenvlaaivulling als garnering bovenop.

 

Tips
Je kunt de cakebodem gerust al drie dagen van te voren bakken.
* Voeg voor een feestelijke gelegenheid een scheutje van 50 ml amaretto of sterke koffie + 25 g bloem toe aan het cakebeslag.
Baktijd blijft hetzelfde.
* Vervang de Turkse yoghurt voor 250 g mascarpone en 500 g Griekse yoghurt.

* Sluit de bekers af en zet ze in een vouwkrat op je tuintafel tot gebruik, dit bespaart ruimte in je koelkast en zorgt voor praktisch pakgemak zodra je gasten arriveren. Lees stressloos...
* Je kunt de taartjes tot 24 uur van te voren maken.
* Overgebleven taartjes (zijn er meestal niet) bewaar je 3 dagen afgedekt in de koelkast. 
* Kies voor allerlei leuke glaasjes die je scoort bij de kringloop.
* Varieer met toppings. Appelcompote, stoofpeertjes of vers rood fruit doen het ook erg goed