Mokkataart

Feesttaart met koffie en een vleug amaretto
Voilà! Deze taart is mijn tip aan jou voor de komende feestdagen.
Dit recept is zeer feestelijk en maak je namelijk zonder al teveel risico`s op mislukken.
Verder is `ie vrij van gluten en snel gemaakt.
Je bakt de bodem met amandelmeel, maar zonder boter.
Dat levert je een luchtige biscuit.
De softe mascarpone-koffieroom is daarop precies de juiste vulling.
Samen met de topping van zo`n knapperig chocootje bovenop, geeft dit je de ultieme combi van structuren en smaken.

Biscuit bakken
Tijdens het bakken van de biscuit, rijst het beslag in de eerste instantie enorm hoog, waarna het inzakt.
Dit wordt veroorzaakt door het glutenvrije amandelmeel en hoort dus zo in dit recept. Dat laatste is toch een fijn geruststellende gedachte? Dat dacht ik al.

Variatietips
De mascarponeroom is verrijkt met een scheut sterke filterkoffie en amaretto dat maakt dit tot een ultieme feestdagentraktatie wat mij betreft.
Ben je echter geen fan van koffie? Vervang deze hoeveelheid dan voor 100 ml citroensap voor een frisse variant op deze taartvulling.
Amaretto vervangen voor advocaat is ook erg lekker! Maar weglaten kan natuurlijk.
En om je eventuele angst voor ingezakte slagroom voor te zijn, maak je deze taartvulling stevig met gelatine.

Hiermee zijn echt alle mogelijke obstakels om lekker zelf te bakken uit de weg geruimd. Hop aan de slag!


Recept mokkataart

voor 10-12 punten

Ingrediënten

5 eieren
100 g suiker (kokosbloesemsuiker)
25 g maïzena
75 amandelmeel

500 ml slagroom
250 g mascarpone
50 g honing
50 ml amaretto
200 ml zeer sterke filterkoffie (netto ml)
3 blaadjes gelatine
50 g chocolade 85% puur


ook nodig: bakvorm 26 cm

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden (Hete Lucht 170 graden).
Bekleed een bakvorm met bakpapier.
Week de gelatineblaadjes in een grote kom koud water minimaal 5 minuten.

Doe de eieren, suiker en snuf zout in de mixerkom van de keukenmachine en klop met de garde 10 minuten op de hoogste stand tot er een witte schuimachtige massa is ontstaan.
Zeef het amandelmeel en de maïzena.
Zet de keukenmachine stil en voeg met het meel en maïzena toe aan het eimengsel. Klop het met een spatel voorzichtig erdoorheen. 
Werk zeer voorzichtig.
Probeer de lucht erin te houden, maar verdeel het tegelijkertijd goed door elkaar.
Giet het beslag in de bakvorm.
Zet de vorm 1 richel onder het midden in de oven.
Bak de bodem in 25 min. gaar.
Laat het afkoelen.

Zet ondertussen zeer sterke filterkoffie. (Ik zet van 6 schepjes filterkoffie en 300 ml water deze koffie.) 
Giet 200 ml van de koffie in een steelpan.
Knijp de gelatineblaadjes uit en los op in het warme koffiemengsel (verwarm hiervoor de koffie evt. een beetje indien afgekoeld).
Haal de pan van de hittebron, laat het even afkoelen.

Sprenkel evt. een paar eetlepels van de overige koffie over de taartbodem. Deze stap kun je ook overslaan.

Klop in een schone mixerkom de slagroom stijf.
Voeg de honing, mascarpone toe en klop even kort.
Voeg hier het koffiemengsel en de amaretto aan toe.
Klop goed door en giet het op de biscuitbodem.
Smelt de chocolade voorzichtig en verdeel het met een lepel in strepen over de taart.
Zet de taart minimaal 3 uren in de koelkast om op te stijven.

Tips
Deze taart is goed afgedekt 5 dagen houdbaar in de koelkast. 
Meer van dit? In het proefschrift staan ook twee recepten met een biscuitdeeg! 
Verder vind je in het nieuwe kookboek Huisgemaakt met Marieke heel veel van dit soort uitvindingen!!
Beide boeken zijn exclusief verkrijgbaar in deze webshop: