In een wereld vol haast zijn er momenten waarop we bewust stilstaan.
Vertragen.
En genieten van huisgemaakt lekkers.
Een koude winterdag is het perfecte excuus waarmee je de keuken induikt, voor de verwennerij van deze zelfgemaakte appelcake. Gewoon lekker bij de chocomelk van vorige week bijvoorbeeld.
De geuren, de warmte en de échte smaak ervan doet je bewust genieten.
Zo creëer je een krachtige motivatie die uitstijgt
boven het ogenschijnlijke gemak van een pak koeken openen.
Door zelf aan de bak te gaan ervaar je veel plezier en voldoening!
En draag je tegelijk bij aan een gezondere levensstijl: win-win!
omgekeerde appelcake
voor 10-12 stukjes
Ingrediënten
4 appels
1 banaan (niet overrijp)
120 g roomboter
40 g kokosbloesemsuiker (ruwe rietsuiker)
3 eieren
125 ml volle yoghurt of hangop
125 g havermout
100 g speltbloem
6 g baking soda (8 g wijnsteenzuurbakpoeder)
snuf zout
2 el kaneel
caramel
25 roomboter
50 honing (crème)
ook nodig: rechthoekig bakblik van 25x30 cm
Zo maak je het
Lees de receptbeschrijving + tips helemaal door voor je begint.
Verwarm de oven voor op 180 graden (Hete lucht 170 graden).
Bekleed de vorm met bakpapier.
Schil en snijd de appels in dunne plakjes. Zet apart.
Prak de banaan fijn in een kommetje of hakmolentje.
Smelt in een steelpan de roomboter.
Doe in een mixerkom de geprakte banaan, gesmolten boter, suiker, eieren, yoghurt, havermout, speltbloem, baking soda, snuf zout en kaneel.
Mix dit met een mixer tot een egaal beslag.
Giet het in de bakvorm.
Leg de appelparten er rechtop in zodat ze boven het beslag uitsteken.
Zet de schaal 1 richel onder het midden van de oven op een rooster.
Bak de cake in 30 minuten gaar.
Haal de vorm uit de oven en maak de caramel.
Smelt voor de caramel de 25 g boter in de steelpan tot het net gaat kleuren.
Voeg de honingcrème toe en roer stevig met een houten lepel tot er een caramelkleurige massa ontstaat.
Zet de hittebron half hoog.
Verdeel met een lepel de caramel in strepen over de appelcake en laat afkoelen.
Lekker met een klodder hangop of slagroom!
Tips
* Je kunt dit ook met plantaardige yoghurt maken.
* Honing crème heeft het uiterlijk van een witte honing, die snel carameliseert in de hete boter. Gewone honing kan ook.
* De cake is het lekkerst op de dag dat je dit maakt, maar je kunt het afgedekt in de koelkast 4 dagen bewaren. Het is een prima tussendoortje wat je makkelijk meeneemt naar school of werk.
* Je vindt veel meer van dit soort recepten in Huisgemaakt met Marieke en het proefschrift.
* Je kunt i.p.v. kaneel ook kiezen voor dezelfde hoeveelheid koek,-en speculaaskruiden voor een extra winters tintje.
* Je kunt de roomboter vervangen voor 100 ml olijfolie. Let op: hierdoor kan het karakter van het recept afwijken. Dat is een kwestie van uitproberen en proeven.
©Maak het met Marieke