Courgettebroodjes

Courgettebroodjes

Ontdek een heerlijk recept dat eenvoud en smaak combineert: geroosterde courgettebroodjes met geruld gehakt, gebakken ui en kaas.

Dit recept ontstond nadat ik op de markt een grote zak courgettes voor een prikkie op de kop tikte .
De gehalveerde courgettes zijn gevuld met o.a. pittig geruld gehakt en geraspte kaas.
Dat geeft je een fijn comfortgevoel. 
Tegelijk is dit een fantastisch recept waarmee je ongemerkt meer groenten toevoegt aan de maaltijd en bezuinigt op koolhydraten. 
En verder voorkomt het voedselverspilling aangezien je met dit recept overgebleven stokbroodjes benut.
En dat heeft veel meer voordelen dan je wellicht denkt.

Geld besparen

Restjes omtoveren tot heerlijke nieuwe gerechten is namelijk een krachtige manier van geld besparen.
In het nieuwe kookboek Huisgemaakt met Marieke staat om deze reden een heel hoofdstuk recepten: koken met restjes.
Niks weggooien betekent dat je minder vaak naar de supermarkt hoeft voor nieuwe boodschappen. Hierdoor bespaar je geld en maximaliseer je de waarde van de ingrediënten die je al hebt gekocht.

Verrassend lekker

Tot slot dwingt het hergebruiken van restjes om creatief te zijn in de keuken. En dat leidt nogal eens tot verrassend lekkere gerechten die anders niet op je menu zouden staan.
Tel uit je winst! 

Courgettebroodjes

voor 6 personen

Ingrediënten

4-6 courgettes
500 g rundgehakt
4 uien 
2 el kerriepoeder
1 el paprikapoeder
peper/zout  naar smaak

150 g geraspte kaas
1 bol mozzarella
overgebleven (stok)brood

ook nodig: grote ovenschaal of rechthoekig bakblik.


Zo maak je het

Vet een ovenschaal in met boter.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Verwarm een (gietijzeren) braadpan en giet er een scheut olijfolie in.
Pel de uien, halveer ze en snijd in dunne halve ringen.
Bak ze aan in de olie en laat ze in 5-7 min. zachtjes bruin bakken.
Zet de hittebron halfhoog.
Voeg het gehakt, kerrie, paprika en peper/zout toe en rul het mee met de uien. Laat het even meegaren.
Halveer de courgettes overlangs en schep een deel van het vruchtvlees eruit.
Voeg dit toe aan het gehaktmengsel.
Leg de halve courgettes met de snijkant naar boven in een ovenschaal.
Schep ze vol met het groente/gehaktmengsel.
Verdeel alles op wat je hebt.
Leg hierop de in plakjes gesneden (stok)broodjes en duw ze een beetje in het groentemengsel.
Snijd de mozzarella in dunne plakken en verdeel dat eroverheen.
Bestrooi het geheel met de geraspte kaas.
Zet de schaal in het midden van de oven op een rooster en laat het in 30 minuten garen.

Lekker met een groene salade of een pan verse soep.
Recepten hiervoor vind je te kust en te keur in Huisgemaakt met Marieke

 

Tips
* Rasp alle `kontjes`kaas op die je overhoudt van het stuk in je kaasdoos. 
Kant-en-klaar geraspte kaas kopen is in verhouding erg duur en daarnaast ook ongezond vanwege de grote hoeveelheid vulmiddelen die meestal daaraan worden toegevoegd. Daar word je buik niet blij van.
* Ik gebruikte stokbroodjes die al in plakjes gesneden waren, maar oude (desem) boterhammen klein snijden kan ook.
©Maak het met Marieke