Eierkoeken

Eierkoeken
Herken je dit? Het is vakantie en dat betekent erop uit. Met een zak krentenbollen en eierkoeken in je tas trek je de deur achter je dicht. Koffie in de thermoskan. En weg is ze.
Herkenbaar!

Welke kuiten?
En hoe voelt dat aan het eind van de dag? Is het lopen/slenteren/winkelen verantwoordelijk voor je `behangplaksel-kuiten`?
Nee mensen.
Kant en klare producten zoals eierkoeken en krentenbollen geven niet de juiste brandstof.
Dat merk je bijvoorbeeld aan een blijvend hongergevoel. Opgeblazen buik. Onrust. Energiedips. Gejaagdheid. Dreinende kinderen.

Makkelijk recept
Dat lijkt me voldoende reden om heel snel een alternatief te bakken?!
Daarom vind je hier een recept voor zelfgebakken eierkoeken.
Niet te vergelijken met een gekochte variant en zo gemaakt! 
Probeer dit eens.
De smaak van deze eierkoeken is heel neutraal, voeg gerust een snuf kaneel of anijs toe voor iets meer pit. 
En ervaar dat huisgemaakt veel lekkerder is. 

Dubbel voordeel
Dit makkelijke recept bewijst hoe je je eigen gewoonten behoudt, maar verbetert.
Lekkerder eet.
En bevestigt opnieuw de tekst op de achterflap van het nieuwste kookboek Huisgemaakt met Marieke namelijk:

Marieke deelt er haar liefde voor zelf thuis koken en bakken.
‘Ik weet uit ervaring dat gezond en lekker huisgemaakt eten dé manier is om bewuster te genieten. Waardoor je makkelijker in een energieke balans komt.
Leer ontspannen koken, aandachtiger eten en ervaar meer vreugde in het uitdelen ervan’

 

Recept Eierkoeken

voor 10 stuks

Ingrediënten

4 eieren
50 g honing
50 g speltbloem
80 g amandelmeel
1 g zout (een snuf)
6 g bakingsoda

ook nodig: tartelettevorm(en) voor 10 stuks.
(ik gebruik 2 tartelette-bakvormen met elk 6 holtes en vul er hiervan 10 voor dit recept)

Zo maak je het

Lees de receptbeschrijving + tips helemaal door voor je
begint.

Verwarm de oven voor op 180 graden (Hete lucht 170 graden)
Doe de eieren en de honing in de mixerkom van de keukenmachine en klop het op de hoogste stand 5 minuten tot een luchtig mengsel.
Meng in een andere kom de rest van de ingrediënten door elkaar.
Voeg toe aan het eimengsel en klop even kort mee, zodat er een egaal beslag ontstaat.
Schep in elke holte van de vorm een sauslepel beslag. 
Zet de vorm(en) 1 richel onder het midden op een rooster in de oven.
Bak de eierkoeken 10 minuten. Haal de bakvormen er meteen uit en laat even afkoelen.
Lekker met zelfgemaakte jam en/of lemoncurd.

Tips
* Ik gebruik bakvormen voor dit recept zodat het beslag niet kan uitlopen, dat voorkomt droge randen langs de eierkoeken.
* Het luchtig kloppen van de eieren en de honing kan ook met een handmixer.
* De eierkoeken zijn in het midden nog ietwat kleverig, dat hoort zo.
* De smaak van deze eierkoeken is heel neutraal, voeg gerust een snuf kaneel of anijs toe voor iets meer pit. 
* Je bewaart de eierkoeken in een gesloten doos max. 2 dagen in de koelkast. Laat ze even op kamertemperatuur komen voor het serveren.

* Ze zijn het lekkerst op de dag van het bakken.
* Je maakt ze glutenvrij door de speltbloem te vervangen voor 50 gram maismeel.
* Je kunt er minitaartjes van maken door er een klodder versgeklopte slagroom en wat rood fruit op te doen!
* Je kunt de eierkoeken ook invriezen. Wel even heel goed in plastic verpakken.

* Deze eierkoeken smaken anders dan gekochte, wellicht is het bij jou thuis handig om ze een andere naam te geven. Egg-cookies bijvoorbeeld.... Dan leggen ze de link niet met wat ze al kennen en dat scheelt discussie! (een goed verstaander...)
* Wil je ook de gekochte krentenbollen vervangen? Klik dan hier: 

 

Je vindt in beide boeken talloze recepten in deze stijl!

Bestel ze voor ook deze varianten uitverkocht zijn.