Groenten uit de oven

Groenten uit de oven
Zo`n ovenschaal boordevol geroosterde groenten is snel gemaakt, brengt kleur en smaak op je bord, en ongemerkt eet je meer groenten. En dat laatste is de grootste winst.
Lekker op een bedje van noedels of mie-nestjes met een kippenpootje erbij.
Wat ervan overblijft verwerk je in een soep of bladerdeegflap.
Serveer deze geroosterde groenten met een warm satésausje of yoghurt-mosterddip.
Wat je lekker vindt! 

Drukke werkdag
Deze hoeveelheid groenten in één keer in de oven, zorgt er meestal voor dat er nogal wat overblijft.
Et voilà!
Daarmee heb je de starter voor later in de week, zodat er dan minder tijd nodig is voor een lekkere maaltijd.
En dat werkt erg handig op een drukke dag.

Bespaart geld en tijd

Zelf houd ik erg van deze manier van werken, omdat het veel voordelen in zich heeft.
Zo maak je niet alleen alles op,  je benut ook efficiënt je (koelkast)voorraad,  je bedenkt makkelijker wat je wilt eten (je hebt tenslotte al het begin) en het bespaart geld en tijd bij het koken. Tel uit je winst.

Minder energie
Tussen de regels door vind je deze voordelen ook in de recepten in mijn kookboeken. Zo maak je je nieuwe gewoonten eigen. En een gewoonte vraagt geen energie, want die draait op de automatische piloot. 
Handig hoor!

Moeizame eters
Zet bij dit recept trucjes in, waarmee je moeizame eters over de streep trekt. Kijk; hoeveel handigheid er ook in je kookplanning zit, uiteindelijk wil je dat ze allemaal lekker mee-eten.
Daarom vind je onder deze receptbeschrijving aanvullende tips die daarbij helpen.

Serveer de groenten met een yoghurtdip of satésaus

 

 

Groenten uit de oven met sausjes

voor 6 personen

Ingrediënten
1/2 venkel
3 stengels bleekselderij
1 ui
1 bos wortelen
1 biologische pompoen
2 paprika`s
1 appel
2 zoete aardappelen
peper/ zout
olijfolie

 

Zo maak je het

Lees de receptbeschrijving + tips helemaal door voor je begint.

Verwarm de oven voor op 190 °C (Hete lucht 180 °C).
Schil en snijd de ui en de wortelen in stukken en leg op de bakplaat.
Halveer de pompoen en verwijder de pitten, snijd hem met schil en al in stukken en voeg toe. 
Snipper de venkel, bleekselderij, paprika, appel, zoete aardappelen in stukken en voeg toe.
Bestrooi met peper en zout en een scheut olijfolie.
Schuif de bakplaat in het midden van de oven en rooster de groenten in 30 min. gaar.

Serveer met een yoghurt-mosterddip die je maakt met 200 ml volle yoghurt + 3 el mayonaise + 2 tl mosterd. Mengen in een kommetje en op tafel erbij zetten. 

Of satésaus die je maakt met 200 ml water + 200 g pindakaas + 20 g sambal oelek + 50 g ketjap manis. Verwarm de ingrediënten in een steelpan. Dan roeren tot er een gebonden saus. Dit gaat snel en makkelijk.

Tips
* Snijd kleinere stukken van de groenten als je eters hebt, die  snel een `konijn-gevoel` hebben. Zij geven vaak de voorkeur aan klein en compact.
* Wanneer je houdt van echt gare groenten, voeg dan 150 ml water toe op de bodem van de ovenschaal. Dit gaat stomen in de oven en zorgt voor iets zachtere groenten.
* Serveer met gebraden kippenpoten en/of drumsticks.
* Serveer er evt. volkoren mie nestjes of volkoren noedels bij voor de liefhebbers. De combinatie van de pasta en de groenten is verbazend lekker! Het is dan niet meer koolhydraatarm.
* Koop een biologische pompoen (bijv. Lidl) te herkennen aan het stempel in de schil. Deze pompoen verwerk je mét schil, die wordt zacht en eet je gewoon lekker op.
Extra vezels en gemak in verwerken.
* Gebruik de rest van de venkel en bleekselderij in een (salade)recept uit Maak het met Marieke of Huisgemaakt met Marieke.
* Groenten die overblijft is perfect om een lekkere soep van te maken. Of bladerdeegflappen. Het recept hiervoor plaats ik bij gezondheid op dv 27 maart 2024. Hierin verwerk ik ook de kippenbotten die overblijven. Maak je borst maar nat; is heerlijk!!

©Maak het met Marieke