Brownies

Brownies 
Deze chocolade brownies zijn niet wat het lijkt.
Deze maak je namelijk zonder suiker, glutenvrij en zelfs zonder ei. De structuur is klef en zompig, zoals dat hoort.
De smaak heerlijk chocoladig.
En in combinatie met de pindakaas verbazend lekker! 
De neiging om na de eerste ook een volgende en de daaropvolgende te willen eten ontbreekt.
Gelukkig!
Daarom laat ik dit je graag proeven.

Zweden
Het idee voor het recept komt uit Zweden. Na een tip van mijn dochter Arinda die daar momenteel woont en studeert. Ze stuurde me een fotootje van haar (proef)baksel.
Ze vertelde wat erin zat, maar niet hoeveel en hoe ze het gemaakt had.
Dit is een soort ongeschreven regel tussen ons.
Als ik er iets mee wil, mag ik het verder zelf uitproberen....
Zo word ik dus uitgedaagd iets nieuws te maken op basis van een fotootje. 

Ik heb haar dus gevraagd om bakboeken/tijdschriften mee te nemen uit Zweden. Niet dat ik die kan lezen hoor. Maar ik verzin dan zelf de recepten wel bij de plaatjes. 

Rijpe banaan
Voor dit recept wordt erg rijpe bananen gebruikt. En dat komt in mijn repertoire zelden voor. Aangezien in rijpe bananen de vezels omgezet zijn in suikers, dat is voor de rust in je lijf meestal nadelig. 
Echter in dit recept compenseert de pindakaas en cacao dat effect enigszins en daarbij komt dat ze zeer voedzaam blijken te zijn. Lees: geeft veel en langdurig energie.
Uitproberen?
Check het recept onder de foto.

De structuur van de brownie is klef maar smeuïg; zoals het hoort!

Recept Brownies

voor 7 stuks

Ingrediënten
300 g rijpe banaan (schoon gewicht)
50 g cacao
50 g honing
100 g pindakaas
1 snuf zeezout uit de molen
5 g baking soda (of wijnsteenbakpoeder)

ook nodig: muffinvorm 

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 °C (Hete lucht 170 °C).
Pureer alle ingrediënten in een hakmolentje, met de staafmixer of in de foodprocessor tot een glad beslag.
Verdeel het beslag over de holtes van de muffinvorm.
Zet de vorm in het midden van de oven op een rooster.
Bak ze 20 minuten.
Haal de vorm uit de oven en laat ze in de vorm afkoelen.
Let op: tijdens het afkoelen zakken ze in, dat wordt hier veroorzaakt door het ontbreken van de gluten. En hoort zo.
Zet de brownies na het afkoelen en  nachtje in de koelkast, ze worden dan lekker klef en smeuïg. Mits je zoveel geduld kunt opbrengen natuurlijk....

 

Tips

* Bewaar de brownies afgedekt max. 7 dagen in de koelkast.
* Invriezen kan ook.
* Vervang de pindakaas door hetzelfde gewicht amandelpasta of sesampasta.
* Vervang de honing door hetzelfde gewicht kokosbloesemsuiker.
* Een draai zeezout uit de molen geeft dit recept een nodige smaakboost.

 

©Maak het met Marieke

 

Hoe ontstaan recepten?

Vrijwel alle gezondere bakrecepten zijn ontstaan door uitproberen.
Kijken wat er scheikundig gebeurt ( in de oven).
Proeven.
Voelen.
Ruiken.
Opnieuw proberen en verbeteren.
In de loop van 15 jaar ontstond zo een grote serie recepten. Nu gepubliceerd in mijn kookboeken. Deze succesvolle uitgaven worden door velen omarmd.
Aangezien ze voor elk wat wils bevat.
Zowel met als zonder suiker.
Gezond en ongezond.
Nuchter en met nuance.
Rechtstreeks vanuit de dagelijkse praktijk voor jou gemaakt!