Pompoensoep met kip

 

Pompoensoep met kip
Deze pompoensoep met kip is niet alleen heerlijk en voedzaam.
Maar ook romig door de kippenpoten die meetrekken in de soep.

 

Familie-etentje
Dit is een geweldige toevoeging aan elk familie-etentje of buffet. Zo`n aangeklede soepmaaltijd is wat mij betreft de simpelste manier om alle leeftijden(..!) naar tevredenheid te bedienen.
Huiselijk en feestelijk tegelijk.
Verder breid je het eenvoudig uit met allerlei aanvullingen zoals Huisgemaakte salades, (stok)brood, kruidenboter en croutons.
Met als afsluiting een huisgemaakt toetje.
Je bepaalt zelf hoe gek je het maakt.
Ideaal aan deze vorm is ook dat vrijwel alles van te voren kunt doen.
Zodat er veel tijd overblijft voor elkaar, waarin je er ontspannen van geniet.

 

Huisgemaakt
In het nieuwe boek Huisgemaakt met Marieke vind je in het hoofdstuk Soep & Zo blz. 144 tal van recepten die jou helpen dit op tafel te zetten. Net als bijvoorbeeld de salades va. blz. 94 - 139.
En de toetjes.
En de taartjes.
Nou ja; teveel om op te noemen. Blader beide boeken op je gemakje door en ontdek welke mogelijkheden jou dat allemaal biedt. Nog niet in huis? Bestel ze hier en creëer bewust eetgeluk!

 

Uit Huisgemaakt met Marieke blz. 159

 

Uit Huisgemaakt met Marieke blz. 147

 

 

Smaak
Deze soep maak je op basis van geroosterde groenten.
Dit biedt tal van voordelen die de smaak, textuur en voedingswaarde verbeteren. Dat komt door de hoge temperatuur in de oven die natuurlijke suikers in de groenten karamelliseert, waardoor een diepere en rijkere smaak ontstaat.
Ongetwijfeld heb je dit al ervaren toen je twee weken geleden het recept probeerde wat ik hier plaatste.
Verder is roosteren een eenvoudige en veelzijdige methode.
Je kunt vrijwel elk type groente gebruiken, van wortelen en paprika's tot bloemkool en courgette.

Nu zoals beloofd een heerlijk recept voor geroosterde pompoensoep met kip en bladerdeegflappen. (zie tips)

Pompoensoep met kip

voor 6 personen

Ingrediënten
1/2 venkel
3 stengels bleekselderij
1 ui
1 bos wortelen
1 biologische pompoen
2 paprika`s
1 appel
500 g pastinaak
peper/ zout
olijfolie
2 grote kippenpoten
3 groenten bouillonblokjes

Zo maak je het

Lees de receptbeschrijving + tips helemaal door voor je begint.

Verwarm de oven voor op 190 °C (Hete lucht 180 °C).
Doe 500 ml water en een theelepel zout in een royale soeppan en leg de kippenpoten erin. Breng aan de kook laat even een paar minuten stevig doorkoken.
Zet de hittebron helemaal laag en leg het deksel sluitend op de pan. Laat zachtjes pruttelen terwijl je de groenten roostert.

Schil en snijd de ui, pastinaak en de wortelen in stukken en leg op de bakplaat.
Halveer de pompoen en verwijder de pitten, snijd hem met schil en al in stukken en voeg toe. 
Snipper de venkel, bleekselderij, paprika, appel in stukken en voeg toe.
Bestrooi met peper en zout en een scheut olijfolie.
Schuif de bakplaat in het midden van de oven en rooster de groenten in 30 min. gaar.

Haal de kippenpoten uit de pan en leg apart op een bord.
Voeg de geroosterde groenten en de bouillonblokjes toe en blender met een staafmixer. Voeg ongeveer 1 liter water toe tot de gewenste dikte is bereikt. 
Blend tot een gladde soep en breng indien nodig op smaak met zout en peper.
Verwarm de soep op laag vuur.
Haal ondertussen het vlees van de kippenpoten en voeg evt. toe aan de soep.
Maar het is ook ongelooflijk lekker om hier de kipsaté en kip-kerriesalade uit het Proefschrift te maken!! Oh ja en het platbrood uit het Proefschrift. Nou ja. Nu stop ik hoor.

 

Tips
*
Je maakt deze soep met veel minder moeite als de geroosterde groenten van dit recept al in je koelkast staan.
Je voegt ze simpelweg toe aan de kippenpoten in stap 2 en daarna vervolg je het recept. Wel even goed checken of alle botjes uit de soep zijn voor je gaat pureren met de staafmixer....
* Vind je groenten roosteren sowieso teveel werk, dan is gaar koken tegelijk met de kippenpoten ook een prima oplossing.
* Teveel soep? Vries in porties in. 
* Koop een biologische pompoen (bijv. Lidl) te herkennen aan het stempel in de schil. Deze pompoen verwerk je mét schil, die wordt zacht en eet je gewoon lekker op.
Dit levert extra vezels en veel gemak in het snijden.
* Gebruik de rest van de venkel en bleekselderij in een (salade)recept uit Maak het met Marieke of Huisgemaakt met Marieke.


Bladerdeegflappen
* Maak in plaats van soep ook eens bladerdeegflappen met de geroosterde groenten. In dat geval hak je 750 gram gegaarde groenten + 1 bouillonblokje heel fijn in de foodprocessor of hakmolentje. Let op: zonder toegevoegd vocht!
Er ontstaat nu een dikke puree. Voeg hier de kipstukjes aan toe en vul hiermee 6 plakjes roomboter bladerdeeg (diepvries). Knijp ze dicht tot een driehoek en bak ze 30 min. in een voorverwarmde oven op 190 graden (Hete lucht 180 graden).
Lekker als hoofdgerecht met een bij deze salade.

©Maak het met Marieke