Wortel-eirolletjes

Wortel-eirolletjes
Dit is een gezond rolletje van gebakken ei, gevuld met roomkaas, geraspte wortel en zilveruitjes. De combinatie van het zachte ei met de smeuïge roomkaas en de knapperige structuur van de groenten geeft je de perfecte bite.
Je maakt het eenvoudig zonder vlees of vis en naar smaak net zo pittig als je wilt. Bovendien is dit glutenvrij.

Wanneer 
Dit rolletje leent zich uitstekend als hartig hapje, maar ook als tussendoortje (je weet wel; zo einde middag, net voor het koken...)
Of neem het mee in de lunchdoos; lekker met volkoren crackers erbij.
Je kunt het heel gemakkelijk een paar dagen in de koelkast bewaren, zodat je meteen een voorraad maakt als je toch bezig bent.
Dat creëert handig pakgemak in je eigen koelkast.
Dat laatste is onmisbaar voor `de-lekkere-trek-momenten`.

Waarom wortel uit het zuur?
Verder heb ik in dit recept veel geraspte wortel gebruikt. Daarbij vermijden we het `konijn-gevoel` door het gebruik van het zuur uit het potje zilveruitjes.
Dat maakt de rauwe groenten net iets smeuïger en beter verteerbaar. Dat levert bovendien extra smaak en je eet makkelijker meer groenten.
Dit voordeel kun je op veel verschillende manieren inzetten, daarover vertel ik uitgebreid in Huisgemaakt met Marieke op blz. 116. 
Daarbij vind je uiteraard ook extra recepten rondom dit gemak. (bijvoorbeeld verdeeld over de blz. 88- 120 en 136)

Recept wortel-eirolletjes

voor 9 -12 rolletjes

Ingrediënten
6 eieren
200 g zuivelspread naturel
peper/zout
3 el bieslook (gedroogd)
3 el peterselie (gedroogd)
75 g oude brokkelkaas, geraspt
300 g wortel
200 g zilveruitjes 

Zo maak je het

Giet het vocht uit het potje van de zilveruitjes in een mengkom. 
Rasp de wortel en de zilverui in de keukenmachine.
Voeg toe aan de mengkom met het zilverui-nat, roer goed om en laat staan tot gebruik.
Kluts in een kommetje 2 eieren en bak hier een dunne omelet van. Bestrooi de omelet met 25 g geraspte oude kaas.
Laat afkoelen op een bord.
Bak zo nog 2 omeletten.
Leg de drie omeletten naast elkaar op een grote snijplank.
Meng in een kommetje de zuivelspread met de gedroogde bieslook en peterselie door elkaar.
Bestrijk de omeletten ermee.
Bestrooi met peper en zout.
Schep de geraspte groenten met een schuimspaan uit het vocht, dat laatste gebruik je niet in de rolletjes.
Verdeel over elke omelet een royale laag geraspte wortel en zilverui.
Rol de omeletten strak op. Laat het een uurtje afkoelen in de koelkast, de rolletjes worden hier mooi stevig van.
Snijd ze in boomstammetjes en serveer.

Tips
* Meer weten over balans in eten en bewegen? Bezoek de presentatie in Rijssen op woensdag 1 mei 2024.
Bewaar de wortel-eirolletjes afgedekt max. 5 dagen in de koelkast.
* Geraspte wortel over? verwerk in de salade van blz.94 uit Huisgemaakt met Marieke.
* Vervang de roomkaas door een plantaardige versie.
©Maak het met Marieke