Witlofsalade
Deze salade verrast je ongetwijfeld! Dit vanwege de super goede samenwerking van zowel de smaken als structuren erin.
De toevoeging van sappige komkommer, knapperige wortelrasp en smeuïg ei maakt dit tot een absolute topper!
Dit fantastische recept ontstond nadat op een goed moment, mijn werkdag korter bleek dan mijn takenlijst.
Tijdgebrek vraagt dan om improvisatie.
Tijd inhalen
Sinds jaar en dag eet ik witlof voornamelijk uit de oven.
Rauw leek me niks. Zo stond ook deze dag witlof uit de oven gepland.
Echter mijn uit de hand gelopen werkprogramma, dwong me na te denken over een alternatief.
Aangezien de benodigde oventijd verdampt bleek.
Tijd inhalen op zulke momenten doe ik vrijwel altijd door te blijven bij wat er gepland stond, en daarin een versnelling aan te brengen.
In dit geval door de groente ongekookt te verwerken.
Improvisatie verrassend positief
Bovenstaand voorbeeld komt zeer geregeld voor, waardoor een aanzienlijk deel van de recepten in mijn kookboeken ontstaat op onverwachte momenten!
Natuurlijk promoot ik het werken in een gestructureerde planning. Dat geeft houvast en overzicht. Tegelijk maakt gedwongen improviseren een enorme, ongedachte creativiteit los. Zo bekeken zit er veel positiviteit in een verkeerd ingeschatte tijdsindeling.
Recept witlofsalade
voor 6 personen
Ingrediënten
1 kg witlof
2 appels
1 komkommer
200 g geraspte wortel
100 zilveruitjes
150 g gerookte kipfilet
4 eieren (half hardgekookt)
dressing
200 g volle yoghurt
75 g mayonaise
2 tl pittige mosterd
peper/zeezout naar smaak (uit de molen)
evt. een handje oude (brokkel)kaas geraspt voor erover.
Zo maak je het
Giet het vocht uit het potje van de zilveruitjes in een mengkom.
Rasp de wortel en de zilverui in de keukenmachine.
Voeg toe aan de mengkom met het zilverui-nat, roer goed om en laat staan tot gebruik.
Was de komkommer en de appels met een microvezelspons onder handwarm stromend water, boen goed.
Snijd de komkommer met schil en de appel met schil in kleine blokjes.
Schep het in een mooie, royale saladeschaal.
Snipper de gerookte kipfilet in blokjes en voeg toe aan de komkommer.
Snijd de witlof in zeer dunne ringetjes en voeg toe.
Schep de geraspte groenten met een schuimspaan uit het vocht, dat laatste gebruik je niet in de salade.
Roer in een kommetje de ingrediënten voor de dressing door elkaar en voeg toe aan de salade.
Schep alles door elkaar.
Bestrooi met peper en zeezout naar smaak.
Pel de eieren en halveer ze, leg ze bovenop de salade.
Bestrooi het evt. met wat oude geraspte kaas.
Serveer met krokante krielaardappeltjes uit de oven of de aardappelcroqs uit Huisgemaakt met Marieke
Tip
* Bewaar de salade max 2 dagen, afgedekt in de koelkast.
* Neem het restje mee als lunch naar je werk de volgende dag.
* Vervang de gerookte kipfilet voor gestoomde makreel, feta of zachte geitenkaas.
* Kip of vis weglaten kan ook. Voeg dan een hand gehakte walnoten toe.
© Maak het met Marieke