
Kersenkoek
Kersenkoek
Deze kersenkoek is ideaal om mee te nemen of om in huis te hebben voor een fijn genietmoment.
Je maakt hem met verse ingrediënten, hij blijft vaak langer vers dan andere gebakjes, en is makkelijk te bewaren.
De knapperige korst en sappige vulling zorgen voor een heerlijke combinatie in structuur en smaak.
De koek is iets rul van structuur, wat hem een kruimelige bite geeft — precies wat je wilt bij dit soort gebak.
Voordelen
Daarnaast is het bakken zelf heerlijk ontspannend, en het delen van zelfgemaakte lekkernijen voelt als een eenvoudige manier om liefde te geven.
Zelf iets bakken is vaak gezonder en goedkoper dan tussendoortjes kopen: je weet precies wat erin zit en geniet van iets wat met aandacht en zorg is gemaakt.
Aan de slag!

Recept kersenkoek
voor 16 stukjes
Ingrediënten
de bodem
100 roomboter
75 g ruwe rietsuiker (of kokosbloesemsuiker)
130 g speltmeel
25 g havermout
1 snuf zout
vulling
500 g kersen
25 g griesmeel
toplaag
100 g roomboter
50 g honing
75 ruwe rietsuiker (of kokosbloesemsuiker)
250 g havervlokken (of havermout)
1 snuf zeezout
1 el kaneel
ook nodig: rechthoekige bakvorm van ca. 25X30 cm
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 °C (Hete lucht 175 °C).
Doe alle ingrediënten voor de bodem in de mixerkom van de (stand)mixer en draai tot een egale deegbal.
Bekleed de vorm met een vel bakpapier.
Verdeel het deeg op de bodem, leg er een vel papier op en rol met een kleine deegroller het deeg uit over de oppervlakte van de bodem.
Trek de bovenste laag bakpapier eraf en zet de vorm 1 richel onder het midden van de oven.
Bak hem 20 minuten.
Ontpit en halveer ondertussen de kersen. Zet apart.
Smelt voor de topping de boter en meng met de rest van de ingrediënten.
Haal de bakvorm uit de oven.
Verdeel de griesmeel over de bodem en daarop de kersen.
Verdeel de topping erover.
Schuif de bakvorm terug in de oven en bak 20 minuten.
Laat de koek volledig afkoelen en snijd dan in stukjes zo groot als je lekker vindt!
Tips:
* Bewaar de koek afgedekt max. 5 dagen in de koelkast.
* Invriezen kan ook prima.
* Deze koek is ei-vrij.
* Glutenvrij? Vervang het speltmeel door half amandelmeel en half havermeel.
* Lactosevrij? kies voor vioblock i.p.v. roomboter.
©Maak het met Marieke
Meer van dit? Bestel de kookboeken!
Zowel in sets als los verkrijgbaar**.
*Voor 16.00 u besteld = direct verstuurd.
**Let op: beperkte voorraad – Huisgemaakt met Marieke
Het kookboek Huisgemaakt met Marieke is bijna uitverkocht.
Dit geldt ook voor alle pakketten waarin dit boek is inbegrepen.
Beschikbaarheid zolang de voorraad strekt OP=OP.
