Kruidnoten

Kruidnoten
Gezondere zelfgemaakte kruidnoten met speltmeel en minder suiker.
Ben je op zoek naar een gezonder alternatief voor de traditionele kruidnoten?
Dit zelfgemaakte kruidnotenrecept heerlijk!

Waarom zelf maken?
Kruidnoten zijn een echt sinterklaasrecept, maar de meeste winkelversies zitten vol suiker en bewerkte ingrediënten.
Door ze zelf te maken, heb je controle over wat er in je lekkernij zit.


Makkelijk maken
Deze kruidnoten zijn super simpel om te maken en smaken heerlijk.
Door speltmeel of roggemeel te gebruiken, geef je ze een lekker, nootachtige smaak en zijn ze gemakkelijker te verteren. Perfect voor als je graag wat gezonder wilt snacken zonder in te leveren op smaak!


Anderen verrassen
Probeer dit recept en verras jezelf en je gasten met een gezonde versie van deze klassieker.
Perfect voor de feestdagen of gewoon als je zin hebt in een lekker tussendoortje!

Eet smakelijk!

Recept kruidnoten

voor pakweg 75 stuks
aantal personen onbekend....

Ingrediënten
125 g roomboter
100 speltmeel
150 g speltbloem
75 g honing
50 g ruwe rietsuiker (of kokosbloesemsuiker)
2 el speculaaskruiden
1/2 tl baking soda (of wijnsteenbakpoeder)
1 el kaneel
1/2 tl zout
2 el melk 

 

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 190 °C (Hete lucht 180 °C).
Doe alle ingrediënten voor het deeg, behalve de melk, in de mixerkom van de (stand)mixer.
Draai tot een soepel deeg met de kneedhaak en voeg, terwijl de machine draait, de melk toe.
Verpak de deegbal in huishoudfolie en leg ongeveer 30 min. in de koelkast.
Bekleed de bakplaat met bakpapier.
Draai deegballetjes ter grootte van een knikker en leg ze op de plaat. 
Maak het deeg op.
Creëer zo goed mogelijk ruimte tussen de balletjes.
Schuif ze op de middelste richel in de oven en bak ze in 15-18 min. gaar.
Houd het bakproces in de gaten, in sommige ovens verbrandt het snel.
Haal de plaat uit de oven en schuif alle kruidnoten op een rooster zonder bakpapier om af te koelen. 
-Dat rooster is belangrijk om de kruidnootjes knapperig te laten worden tijdens het afkoelen.

 

Tips

*Door kokosbloesemsuiker houd je het suikergehalte laag.

*Speltmeel is een gezonder alternatief voor gewone bloem. Het bevat meer vezels en heeft een lagere glycemische index, waardoor je langer verzadigd blijft.

* Dit recept is niet ingewikkeld, en binnen een uur heb je een heerlijke voorraad kruidnoten!
* Lactosevrij? Je kunt melk vervangen door een plantaardig product.
* Roomboter kun je vervangen door kokosolie.
* Bewaar de kruidnoten in een luchtdicht afsluitbare (weck)pot.
* Gebruik een meloenbolletjeslepel om het deeg in gelijke bolletjes te verdelen. (tip van Trudy van Kooten)
* Glutenvrij? 100 g havermeel + 100 g amandelmeel
©Maak het met Marieke

 

Smaakt dit naar meer?
Proef ook de Speculaaskoek en de mini-peperkoekjes uit Huisgemaakt met Marieke en bak de speculaascake uit het splinternieuwe boek Maak het met Marieke!

De kookboeken Huisgemaakt met Marieke, het Proefschrift en de nieuwe uitgave Maak het met Marieke hebben onderling geen overlap; elk recept is uniek.

  Uiteraard wel allemaal in de gezellige, herkenbare stijl van Maak het met Marieke, waardoor een complete serie het leukst is!