Bloemkool uit de oven

Maak kennis met de ovenschotel voor fijnproevers! 

Stel je een dampende ovenschaal voor, vol sperziebonen en zacht gegaarde bloemkool in een romige saus met oude kaas en een goudbruine laag knapperige aardappelen.
Een heerlijk comfortgerecht dat het hele gezin laat smullen!


Waarom dit proberen?
Dit recept combineert alledaagse ingrediënten tot een heerlijke topper.
Perfect voor doordeweeks, met groenten in de hoofdrol.

Recept bloemkool uit de oven

voor 4-6 personen

Ingrediënten
1 kg. aardappelen (schoon gewicht)
500 g sperziebonen
800 g bloemkool (schoon gewicht)
100 g oude (brokkel)kaas, geraspt

saus
50 g roomboter
60 g bloem
500 ml water
1 bouillonblokje (of 50 g bouillonpasta*)

ook nodig: braadslede of grote ovenschaal van circa 25x30 cm 

Zo maak je het

Schil en was de aardappelen.
Snijd in kleinere stukken en doe ze in een pan met een beetje water.
Kook ze gaar in 20 min. 
Giet af, sluit het deksel op de pan, houd het stevig vast en schud de aardappelen ferm tegen het deksel.
Er ontstaat nu mooi kruim wat straks lekker krokant wordt in de oven.
Zet apart.
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Knip de puntjes van de boontjes en vervolgens in kleine stukjes, doe in een andere pan.
Maak de bloemkool schoon en snijd de roosjes en de witte stronk in kleinere stukken.
Voeg toe aan de boontjes.
Voeg een beetje water toe en kook de groenten in 10 min. beetgaar. 
Giet af en bestrooi met versgemalen peper en zout. Zet apart.
Smelt voor de saus de boter in een steelpan, voeg de bloem toe en roer goed. 
Laat het mengsel even een paar minuten garen op halfhoog vuur.
Los het bouillonblokje op in het water en voeg scheutje voor scheutje toe.
Blijf goed roeren tot er een stevige gebonden saus ontstaat.
Verdeel de groenten over de braadslede of ovenschaal. 
Giet de saus eroverheen.
Bestrooi met de geraspte kaas.
Verdeel het aardappelkruim eroverheen. 
Zet het bovenin in de oven voor pakweg 30 min. 
Serveer de ovenschotel met geschaafde komkommer. 

Tips
* Kook eerder in de week een dubbele portie aardappelen. Je kunt dan voor dit recept de aardappelen uit je koelkast pakken en dat scheelt veel tijd (dit trucje werkt voor alle ovenschotels).
* Dit gerecht kun je prima eerder op de dag al klaarmaken.
* Dit recept is prima om onopvallend een dagje zonder vlees te doen. 
Toch liever vlees? Bak er een verse runderhamburger bij.
* Teveel? Verdeel de hoeveelheid over twee ovenschalen en vries er eentje in. Handig voor volgende week!
* Bouillonpasta vind je in de nieuwe uitgave van Maak het met Marieke. Dit is de gezonde vervanger van al je bouillonblokjes. Onvoorstelbaar smaakvol, eenvoudig te maken en zeer betaalbaar!


Meer van dit?

Bestel de boeken en ontdek hoe je gewone groenten lekker klaarmaakt. Met de bijbehorende toetjes. De tussendoortjes voor doordeweeks. En de taartjes voor op zondag en als het feest is. 
Kortom voor de het totaalplaatje in de 80-20 verhouding ontdek je hierin alles wat je lekker vindt!