Maak kennis met de ovenschotel voor fijnproevers!
Stel je een dampende ovenschaal voor, vol sperziebonen en zacht gegaarde bloemkool in een romige saus met oude kaas en een goudbruine laag knapperige aardappelen.
Een heerlijk comfortgerecht dat het hele gezin laat smullen!
Waarom dit proberen?
Dit recept combineert alledaagse ingrediënten tot een heerlijke topper.
Perfect voor doordeweeks, met groenten in de hoofdrol.
Waar begin ik?
Tijdens mijn presentaties vertel ik over de negatieve impact van bewerkt voedsel op ons lichaam door al die toegevoegde stoffen.
Zelf koken met pure, onbewerkte ingrediënten is zoveel beter voor je gezondheid.
Maar ik begrijp heel goed dat dit soms overweldigend kan voelen.
Hoe begin ik?
Hoe combineer ik dit in mijn drukke leven met werk, gezin en huisgenoten die er soms het nut niet van inzien?
Stap voor stap
Weet dat elke stap die je zet, hoe klein ook, al een verschil maakt.
Het hoeft niet perfect te zijn.
Begin met simpele dingen, zoals een gerecht waarin je de pakjes en zakjes vervangt door pure ingrediënten.
Vandaag geef ik met dit recept een voorbeeld ervan voor bloemkool uit de oven.
Uit de oven
Dit gerecht zien laat hoe je met eenvoudige stappen iets gezonds én lekkers op tafel zet.
Een huisgemaakte saus, zonder ingewikkelde ingrediënten, en meer groenten dan ze gewend zijn, zonder dat er een discussie ontstaat.
Iedereen geniet.
Positief gevoel
Bedenk: alles wat je doet, draagt bij aan een gezonder leven. Begin klein.
Het mooie is dat je daar direct een positief gevoel van krijgt. Waarom?
Omdat je weet dat je iets goeds doet voor jezelf en je gezin. Het is niet alleen gezonder, maar het geeft je ook trots en voldoening: Ik kan dit!
Dat gevoel van succes, hoe klein de stap ook lijkt, geeft je motivatie om door te gaan.
En juist die positieve energie maakt het gemakkelijker om steeds weer nieuwe keuzes te maken.
Probeer het en ontdek hoe fijn het is om bewust eetgeluk te creëren.
Recept bloemkool uit de oven
voor 4-6 personen
Ingrediënten
1 kg. aardappelen (schoon gewicht)
500 g sperziebonen
800 g bloemkool (schoon gewicht)
100 g oude (brokkel)kaas, geraspt
saus
50 g roomboter
60 g bloem
500 ml water
1 bouillonblokje (of 50 g bouillonpasta*)
ook nodig: braadslede of grote ovenschaal van circa 25x30 cm
Zo maak je het
Schil en was de aardappelen.
Snijd in kleinere stukken en doe ze in een pan met een beetje water.
Kook ze gaar in 20 min.
Giet af, sluit het deksel op de pan, houd het stevig vast en schud de aardappelen ferm tegen het deksel.
Er ontstaat nu mooi kruim wat straks lekker krokant wordt in de oven.
Zet apart.
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Knip de puntjes van de boontjes en vervolgens in kleine stukjes, doe in een andere pan.
Maak de bloemkool schoon en snijd de roosjes en de witte stronk in kleinere stukken.
Voeg toe aan de boontjes.
Voeg een beetje water toe en kook de groenten in 10 min. beetgaar.
Giet af en bestrooi met versgemalen peper en zout. Zet apart.
Smelt voor de saus de boter in een steelpan, voeg de bloem toe en roer goed.
Laat het mengsel even een paar minuten garen op halfhoog vuur.
Los het bouillonblokje op in het water en voeg scheutje voor scheutje toe.
Blijf goed roeren tot er een stevige gebonden saus ontstaat.
Verdeel de groenten over de braadslede of ovenschaal.
Giet de saus eroverheen.
Bestrooi met de geraspte kaas.
Verdeel het aardappelkruim eroverheen.
Zet het bovenin in de oven voor pakweg 30 min.
Serveer de ovenschotel met geschaafde komkommer.
Tips
* Kook eerder in de week een dubbele portie aardappelen. Je kunt dan voor dit recept de aardappelen uit je koelkast pakken en dat scheelt veel tijd (dit trucje werkt voor alle ovenschotels).
* Dit gerecht kun je prima eerder op de dag al klaarmaken.
* Dit recept is prima om onopvallend een dagje zonder vlees te doen.
Toch liever vlees? Bak er een verse runderhamburger bij.
* Teveel? Verdeel de hoeveelheid over twee ovenschalen en vries er eentje in. Handig voor volgende week!
* Bouillonpasta vind je in de nieuwe uitgave van Maak het met Marieke. Dit is de gezonde vervanger van al je bouillonblokjes. Onvoorstelbaar smaakvol, eenvoudig te maken en zeer betaalbaar!
Meer van dit?
Bestel de boeken en ontdek hoe je gewone groenten lekker klaarmaakt. Met de bijbehorende toetjes. De tussendoortjes voor doordeweeks. En de taartjes voor op zondag en als het feest is.
Kortom voor de het totaalplaatje in de 80-20 verhouding ontdek je hierin alles wat je lekker vindt!
Of bezoek het volgende Kookboek Event!