Franse Crêpes met Hollandse aardbeien

Flensjes op z`n frans

Het lijkt op een luchtig superdun flensje. Je maakt ze heel makkelijk waardoor ze heel geschikt zijn voor een gezellige lunch in het weekend of gewoon op een doordeweekse dag in de vakantie.

 

Vakantieontdekking

De eerste keer dat we deze crêpes aten was in een frans hotel.
Je weet wel; zo`n familiehotelletje waar alles frans is.
De bruine tegeltjes op de vloer, de donkergroene lampen, de slepende muziek. En verder paste de manier van schoonmaken ook helemaal in dat plaatje. Want dat was er duidelijk één van de franse slag…

Maar niettegenstaande waren de crêpes tijdens het ontbijt onweerstaanbaar. Aangezien met de overnachting in dit hotel de terugreis begon, wilden we maar wat graag de franse vakantie vasthouden. En daar droegen deze crêpes royaal aan bij…

Eenmaal thuis heb ik meteen gezocht naar een goed recept, zodat we er nog eens van zouden genieten. In de praktijk blijkt echter dat crêpes meestal als een dunne pannenkoek wordt gemaakt. En dat bedoelde ik nou eenmaal niet. Dat zorgde ervoor dat ik zelf aan de slag ging om een recept te bedenken.

Probeer deze eens.
Ze zijn erg makkelijk te maken.

 

Topping

Je maakt het steeds verrassend anders door te variëren met verschillende toppings.
Je kunt daarbij denken aan de bekende stroop en poedersuiker, maar kies ook eens voor rijststroop, vers fruit en kwark erbij.
Rijststroop heeft een lage glycemische index wat inhoudt dat je bloedsuiker er minder snel van stijgt.
Bovendien is het erg lekker.
Kortom een aanrader. 
Om van te genieten op het bankje in de zon.
Maar ongetwijfeld fleuren ze een regendag ook helemaal op. En vergeet niet dat verre vakantievibes wel heel makkelijk te creëren zijn hiermee!

Recept voor Crêpes op z`n frans

Ingrediënten:

500 ml. volle melk  (of karnemelk of plantaardige melk)
4 eieren
25 gr. bruine suiker of oerzoet   (optioneel)
1 snuf zout
200 gr. (spelt)bloem
60 gr. roomboter gesmolten

 

Zo maak je het:
Klop de eieren met de suiker luchtig.
Voeg de gesmolten boter toe.
Voeg een deel van de melk toe en het meel.
Klop even stevig door zodat er geen klontjes ontstaan.
Voeg nu de rest van het meel en het zout toe.

Verwarm een grote koekenpan van 28 cm. met een dikke bodem, op middelhoog vuur. Vet de pan in met boter. Schep een sauslepel beslag in de pan en laat het beslag zo dun mogelijk over de hele bodem uitvloeien. Bak slechts tot de bovenkant droog wordt en keer de crêpe om. Bak nog ongeveer een halve minuut. Ga zo door tot het beslag op is. Je bakt van deze hoeveelheid ongeveer 12 crêpes.

Tips:
* In de eerste druk van Maak het met Marieke staat bij dit recept de storende fout van 125 gr. suiker. Dit had 25 gr. moeten zijn... 
*Gebruik een platte brede spatel. De crêpes rimpelen een beetje als je ze wilt omkeren, maar ze scheuren niet.
*Kies voor (biologische) volle melk dat is echt een wereld van verschil tov halfvol of mager.
*Dit recept kun je ook met plantaardige melk maken.
* Het wordt glutenvrij als je rijstmeel gebruikt ipv. bloem.

Voor de Topping
*Is het erg lekker om te variëren met lemoncurd uit Maak het met Marieke, kwark, banketbakkersroom.
Vers rood fruit en een beetje (rijst)stroop of honing maakt het geheel af.
*Rijststroop koop je van het merk horizon bij G&W of de natuurwinkel.

Geniet ervan!

©Maak het met Marieke