GRATIS verzending al vanaf €29,50!

Bladerdeegstengels zoet en hartig

Voor bij de koffie 

Zodra je met bladerdeeg aan de slag gaat heb je een product in handen wat op talloze manieren te gebruiken is.
Voor dit blog heb ik vijf varianten gemaakt.
De helft van de hoeveelheid bladerdeeg heb ik bestrooid met amandelschaafsel en sommige ervan met gemalen kokos.
Deze snoep je heel gezellig bij de thee. 
Maak het gerust compleet door de chocolaatjes uit Maak het met Marieke erbij te serveren.

Voor bij de borrel

De andere drie varianten die ik maakte zijn hartig. Waarvan een deel bestrooid is met grof zeezout, italiaanse kruiden en zonnebloempitten.
Zeker bij gedroogde kruiden maar ook met de eerder genoemde gemalen kokos is het van belang dat je in de gaten houdt wanneer ze gaar zijn. Dit is namelijk een zogenaamde droge topping en verbrandt daardoor vrij snel.

Deze tips zorgen voor de perfect krakende en knapperige stengel.

Deze bladerdeegstengels maak je heel gemakkelijk zelf.
De volgende weetjes helpen je om het simpel te houden.
Zo maak je het perfect krakend knapperige stengeltje.

Kies voor roomboterbladerdeeg van Koopmans. (geen aandelen.) Verwarm de oven voor op 220 graden en gebruik boven en onderwarmte.
Want hierdoor verspreidt de warmte zich veel egaler in de oven ten opzichte van de heteluchtfunctie. Wanneer je geen keuze hebt en je oven alleen op heteluchtstand in te schakelen is, kies dan indien mogelijk voor een ronddraaiend rooster.
Zo voorkom je dat de achterste stengels in de oven verbranden.
Let er verder op dat je het bladerdeeg zou koud mogelijk gebruikt. Haal het uit de vriezer en knip de plakjes bladerdeeg in repen als ze nog bevroren zijn. Heel even laten ontdooien is wel handig, want als het deeg afbrokkelt onder de schaar, schiet je er weer niks mee op.

Recept bladerdeegstengels

Ingrediënten voor 50 stengels:

1 pakje roomboterbladerdeeg (Koopmans diepvries)
2/3 eieren losgeklopt.

Voor de topping:
sesamzaad
maanzaad
pompoenpitten
zonnebloempitten
grof gemalen zeezout
italiaanse kruiden (gedroogd)
Zoet:
amandelschaafsel
gemalen kokos
ongezouten noten (fijngehakt)

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 220 graden.
Knip elk plakje bladerdeeg zo koud mogelijk in vijf rechte stroken.
Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
Werk nu snel.
Bestrijk de repen royaal met losgeklopt ei.
Bestrooi met een topping naar keuze.
Schuif de bakplaat in de oven, een rand onder het midden.
Bak ze met een droge topping in 10-12 min. gaar.
Met een topping van zout, noten of pitten tussen de 15-17 min.
Het is erg afhankelijk van de oven hoe lang ze exact gebakken moeten worden. Haal de bakplaat uit de oven zodra ze goudbruin zijn.
Laat ze afkoelen en serveer meteen.
Bewaar ze in een goed afsluitbare, luchtdichte trommel.

 

Tip: De meeste bakplaten hebben ruimte om drie tot vijf plakjes in een keer te bakken. Laat in dat geval de andere plakjes in de vriezer tot gebruik.

 

©Maak het met Marieke


«   »