Kaneelmuffins zonder suiker

Kaneelmuffins met rozijnen

Word je van cakejes dik? Deze muffins bak je zonder dat risico. Sterker nog; deze geven je weer nieuwe energie.
En belangrijker; ze zijn zooo lekker! Smeuïg en kruidig.
 Ten opzichte van gewone cakejes bevatten ze de helft minder boter, geen suiker en royaal kaneel en rozijnen.
Ze zijn dus erg geschikt als tussendoortje en om mee te nemen naar school of werk.
Weet je trouwens dat alle suikervrije recepten in het proefschrift en in Huisgemaakt met Marieke op bovenstaand principe gebaseerd zijn? 
Lekker en eenvoudig.

 

Boswandeling

Dit recept ontstond ooit in een herfstvakantie. Op dat moment waren we net aan het ontdekken wat écht voedsel is.
En ontwikkelde ik sinds die zomer fanatiek "veranderaars". Deze vakantie was een eerste test of we de nieuwe gewoonten ook in een vakantie zouden passen.
De kinderen waren klein en cakejes meenemen onderweg was het ultieme recept voor een feestje.
Uiteraard met de onmisbare thermoskan koffie.
Deze muffins bakte ik net voor we naar het bos gingen.
Levendig herinner ik me de verrassing over hoé lekker ze waren.
Veel "zelf-ontwikkelde-veranderaars" heb ik in de loop van de tijd verbeterd. Bij deze was dat niet nodig.
Deze ervaring illustreert hoe de recepten in het boek ontstaan zijn. In balans en tegelijk zo lekker!

Recept voor 6 Kaneelmuffins

Ingrediënten:    (voor 6 muffins) 

50 gr. roomboter (zeer zacht)
2 eieren
50 gr. volle yoghurt
65 gr. honing
6 gr. bakingsoda

100 gr. rozijnen
35 gr. geraspte abrikoos
2 el. kaneel
65 gr. speltbloem
35 gr. roggemeel
1 snuf zout.


Zo maak je het:


Verwarm de oven voor op 180 graden. (hetelucht 175 graden)
Klop met de mixer de roomboter, eieren, yoghurt, honing en bakingsoda luchtig.
Meng in een andere kom de rozijnen, abrikoos, kaneel, speltbloem, roggemeel en zout door elkaar.
Voeg dat toe aan het mengsel van de boter en schep het kort door elkaar. 
Stop met roeren zodra alles gemengd is.
Verdeel het beslag over een muffinvorm met 6 holtes.
Zet de vorm in het midden van de oven op een rooster.
Bak de muffins in 15-17 min. gaar. 
Laat ze even afkoelen in de bakvorm.
Ze zijn dan nog wiebelig, maar met het afkoelen worden ze precies zo smeuïg en luchtig als je ze hebben wilt.
Even met een cakeprikker controleren op gaarheid kan natuurlijk ook.

©Maak het met Marieke

Tips:

Roggemeel

Het liefst koop ik het bij een molen. Sommige molens hebben ook een webshop waar je online kunt bestellen, bijvoorbeeld deze: Korenmolen Simonia. Verder is roggemeel in sommige supermarkten te koop. Of bestel roggemeel bij webshops die bakkersproducten verkopen.


Abrikozen raspen

In mijn bakrecepten komt geraspte abrikoos regelmatig voor. Hiervoor hak ik gedroogde abrikozen, die leg ik vooraf in de koelkast.
In de rasp van de keukenmachine. Of fijnhakken.
Geraspte abrikoos bewaar je erg lang in een voorraadbus. 
Wanneer je geen keukenmachine hebt, snijd of knip de abrikoos zo klein mogelijk. 
Klik hier voor de uitleg in het filmpje.