Laatst at ik samen met Marien buiten de deur. Het dessert bestond die avond uit pannacotta. Een stevig romig puddinkje. Wat geserveerd werd in een gezellig glas met bovenin een laagje van pakweg 3 cm. rode vruchtencoulis. Het glas was aan de buitenkant ijskoud en gecondenseerd. Wat ineens herinneringen naar boven bracht.

saroma
Je moet weten dat wij als kind regelmatig het beruchte saroma als toetje kregen. Je weet wel van die zakjes instantpudding die door koude melk geklopt werden. Bij ons thuis werd de massa daarna meteen over de schaaltjes verdeeld en in de koelkast gezet, zodat het daar kon opstijven.
De per persoon gevulde schaaltjes was niet alleen handig uitdeelgemak aan tafel, maar voorkwam ook de discussie; jij hebt meer dan ik....                                                  
Zodra je ervan mocht eten voelde je het koude gecondenseerde schaaltje..

Afijn.                                                                    
In het restaurant bleek het pannacotta toetje zélf superlekker! Dus heb ik geprobeerd te bedenken wat ik proefde om er vervolgens een recept voor te maken, waarvan ik het resultaat vandaag met je deel.
Voilà! Je vindt het in dit blog.  

pannacotta
Het is een romig puddinkje wat je met weinig ingrediënten eenvoudig maakt. De slagroom hoeft niet eerst te koken of stijfgeklopt te worden. Verder is het gemakkelijk een paar dagen van te voren te maken.

Lekker van genieten!

 

Recept pannacotta

voor 8 personen 

Ingrediënten

500 ml verse slagroom
500 g Griekse yoghurt
1 limoen
1 sinaasappel (totaal 100 ml sap nodig)
6 gelatineblaadjes
100 g honing

Zo maak je het

Laat de gelatineblaadjes 5 min. weken in een royale kom met koud water.
Pers ondertussen de limoen en de sinaasappel uit en vang het sap op.
Verwarm 100 ml van het sap in een steelpan, maar laat het niet koken.
Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze op in het warme sap.
Zet de hittebron uit en laat het even afkoelen.
Giet het water uit de kom weg.
Doe hierin de slagroom, Griekse yoghurt en honing.
Klopt dit met een garde door elkaar.
Meng nu het gelatinemengsel erdoorheen en roer even goed door.
Verdeel de roomyoghurt over 8 dessertschaaltjes.
Zet ze minimaal 4 uren in de koelkast om op te stijven.
Garneer met wat chocoschaafsel, jam of vers rood fruit.

 

In het nieuwe boek Huisgemaakt met Marieke vind je een heel hoofdstuk van dit soort verrukkelijke toetjes!

 

 

Wil jij een kijkje in de keuken om te weten hoe dit boek tot stand kwam en waarin het voor jou een meerwaarde heeft?

Reserveer dan je stoel op een van de presentaties!

Waar ben jij erbij?