Kruimelplaattaart met peer

Deze heerlijke kruimelplaattaart is krokant en knapperig met erin een zachte fruitvulling van peer. Door oa. de volkoren havervlokken als ingrediënt verzadigt deze koek langdurig. Een fantastisch voorbeeld als lékker samengaat met voedzaam. Momenteel spreek ik veel moeders met altijd hongerige pubers. Ook voor hen is dit een aanrader om te maken. De royale hoeveelheid van dit recept heeft zelfs die gasten genoeg te bieden.

Beurs-recept
Sowieso zijn recepten voor grotere groepen verbazend handig. Of het nu gaat om een traktatie op je werk, een verjaardag thuis of als je standhouder bent op een beurs. Dat laatste was de aanleiding om dit recept te schrijven. Het is ideaal. Je bakt hiermee in één keer een grote hoeveelheid en hup uitdelen maar. Hoewel ik voor de beurs appel erin deed, omdat er geen peer in huis was. Degenen die ervan geproefd hebben zijn onverdeeld enthousiast. En willen het recept. Bij deze.

Vervangers ivm een allergie
Met in de bijgaande tips alternatieven in het geval je moet dealen met een allergie. 

 

Receptkruimelplaattaart met peer

Voor een rechthoekige bakvorm van 30X36 cm.  (24 stukjes)

Ingrediënten:

Voor het deeg:
250 gr. roomboter (zeer zacht)
100 ml. olijfolie
1 ei
100 gr. speltmeel
250 gr. speltbloem
400 gr. volkoren havermout 
50 gr. gemalen kokos
100 gr. honing
100 gr. geraspte abrikoos
2 el. kaneel
1 snuf zout

Vulling:
1,5 kg. rijpe handperen (commice of conference)
150 gr. rozijnen

2 el. griesmeel
3 el. abrikozenjam

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 190 graden. (180 graden hetelucht)
Bekleed het bakblik met een dubbel vel bakpapier.
Meng alle ingrediënten voor het deeg met een mixer of in de keukenmachine tot een samenhangende deegbal. 
Het deeg heeft een grove structuur, dat hoort zo.
Zet tot gebruik in de koelkast.

Schil en snijd ondertussen de peren in blokjes van ongeveer 2x2 cm.
Haal de kom met deeg uit de koelkast.
Verdeel iets meer dan de helft van het deeg over de bodem van het bakblik. 
Druk met de bolle kant van een lepel stevig aan. 
Verdeel 2 el. griesmeel over de deegbodem.
Schep de stukjes peer eroverheen.
Verdeel hierop de rozijnen.
Maak van het resterende deel deeg een bovenlaag bovenop het peren-rozijnenmengsel.
Dit mag een kruimelig uiterlijk houden.
Schuif het blik 1 richel onder het midden in de oven.
Bak de de kruimelplaattaart in 45 min. bruin en knapperig.
Verwarm de jam en verdeel het over de kruimellaag van de taart.
Laat de taart helemaal afkoelen.
Bewaar in de koelkast.

Tips:
Deze taart kun je prima invriezen.
* De hoeveelheden halveren en bakken in een 24 cm. vorm kan ook.
* Vervang bij een zuivelallergie de roomboter voor wajang of kokosolie.
* Glutenvrij: 100 gr. amandelmeel + 250 gr. maismeel + 400 gr. glutenvrije havervlokken 
* Ei-vrij: 3 el. warm water en 1 el. lijnzaad > mengen en toevoegen.
* Abrikozen raspen kun je vervangen door ze heel klein te snijden. Meer info en tips daarover vind je hier:

Tijdens de presentaties spreek ik veel vrouwen die zoeken naar voedzame tussendoortjes. Zo langzamerhand worden we ons steeds bewuster van de lege suikerrijke koekjes en repen. Ze worden overal verkocht en aangeboden. We weten dat dit een hoge dooreetfactor heeft, maar geen brandstof levert. Terwijl die energie voor je lijf intens belangrijk is. 

Wat dan wel?
Daarom bied ik je in beide boeken veel recepten die het antwoord zijn op deze vragen. Makkelijk te maken tussendoortjes die heel goed voeden.

Klik hier voor inspiratie: