Oranje kwarktaart

Oranje kwarktaart

Koningsdag 2023 is extra bijzonder nu de koning z`n 10-jarig ambtsjubileum viert.
Tijd om eens feestelijk uit te pakken met een bijpassende taart.

Deze romige frisse kwarktaart maak je zonder de oven.
Het is echt een heerlijke combinatie om hangop en mascarpone te mengen met vers geperst sap. De knapperige koekjesbodem matcht fantastisch met de roomvulling qua smaak en structuur.
De oranjegelei geeft de taart een feestelijke uitstraling. 

Vers geperst sap
Mogelijk schrik je terug voor het gebruik van citroensap. Niet doen.
Deze toevoeging voorkomt dat de taart te dessert-achtig wordt.
Mijn les na de eerste versie van deze taart.
Testpanel: "mama moet geen pap op een koekbodem doen en dat taart noemen...."

Suikervrij
En weet je wat leuk is? De geraffineerde suiker ontbreekt in de vulling.
Wil je ook geen suikers in de koekbodem? Vervang deze dan voor het recept van blz. 90 uit Maak het met Marieke. 

Té duur
Laat je niet tegenhouden door de opsomming aan stappen in dit recept. Ik beloof je: het resultaat maakt dit dubbel en dwars goed. 
Let maar op: hier geniet je 100 keer meer van dan even een veel te duur kant-en-klaar-pak-versie in elkaar mikken. Waarin de zakjes poedermix verantwoordelijk zijn voor een dagenlang opgeblazen buikgevoel.
Dat wil je toch niet? 
Precies.
Eerst genieten van het maken van deze feestelijke taart.
En daarna nog eens met het opeten ervan!

 

Inmiddels staat dit veelgemaakte recept in het splinternieuwe boek Huisgemaakt met Marieke!

Recept oranje kwarktaart

voor 10 punten

Ingrediënten:

voor de bodem
150 gr. kletskoppen
100 gr. digestives
60 gr. bastognekoeken
150 gr. roomboter

voor de vulling
500 gr. mascarpone
1,5 L volle yoghurt (waar je hangop van maakt.)
150 gr. honing
2 citroenen
4 (bloed)sinaasappelen (totaal is 550 ml. sap nodig)
11 blaadjes gelatine

ook nodig: bakvorm 26 cm, zeef/vergiet, brandschone theedoek, grote kom.

 

Zo maak je het:

*Lees de receptbeschrijving+ tips eerst helemaal door voor je begint.

Begin 3 uren van tevoren met de hangop

Plaats een grote kom op het aanrecht. Hang de zeef/vergiet erin en zorg ervoor dat de zeef de bodem van de kom niet raakt.
Anders is er geen "uitlekruimte".
Maak de theedoek nat onder stromend koud water. Wring de doek zo goed mogelijk uit.
Leg de natte theedoek uitgespreid in het vergiet en laat de randen overhangen. 
Giet de yoghurt in de theedoek en dek toe met de overhangende punten van de doek.
Plaats de kom 3 uren in de koelkast. De yoghurt lekt nu uit tot hangop.


De taartbodem
Smelt de roomboter in een steelpan.
Hak alle soorten koekjes heel erg fijn in een hakmolentje of keukenmachine.
Meng de gesmolten roomboter door de koekkruimels.
Verdeel het mengsel over de bodem van de bakvorm en druk stevig aan met de bolle kant van een lepel.
Zet de vorm in de koelkast.

De vulling
Week de gelatineblaadjes 5 min. in een royale kom met koud water.
Pers ondertussen de citroenen en de sinaasappelen uit en vang het sap op. Je hebt totaal 550 ml. sap nodig.
Verwarm in een steelpan 250 ml. van dit sap.
Knijp ondertussen 8 gelatineblaadjes uit en los deze al roerende op in het warme sap. Let op: niet laten koken.
Haal de pan van de hittebron en laat 10 min. afkoelen.

Doe ondertussen de mascarpone, 100 gr. honing en 500 gr. hangop uit de theedoek in een mixerkom en meng tot een homogene massa.
Meng voorzichtig en kort.
Voeg hier het sinaasappel-gelatinemengsel aan toe en mix nog even kort tot alles gemengd is.
Haal de bakvorm uit de koelkast.
Verdeel dit kwarkmengsel over de koekbodem.
Zet de vorm terug in de koelkast.

Verwarm nu de overige 300 ml. sap en 50 gr. honing in de steelpan en los hier de laatste 3 uitgeknepen gelatineblaadjes in op.
Laat dit mengsel minimaal een uur afkoelen.
Haal de bakvorm uit de koelkast en giet de gelei erop.
Laat de taart minimaal 4 uren in de koelkast opstijven.

 

Garneer met de overige hangop, verse aardbeien en bosbessen.

 

Tips:
* De taartbodem wordt het lekkerst als je de verschillende soorten koekjes in de hoeveelheden gebruikt zoals vermeld in de ingrediënten.
(voor u getest)
* Hangop is een fijne manier om geen slagroom te gebruiken. Want dat scheelt stijf kloppen. Bovendien is hangop zeer stevig wat voorkomt dat de toefjes inzakken, heel makkelijk vind ik dat!
Nog een voordeel van hangop tov kwark is dat de structuur in je mond veel romiger is.
Tenslotte: wanneer je bang bent dat dit veel werk is stel ik je meteen gerust! De yoghurt lekt ook uit terwijl je slaapt of een boek leest.


* Je kunt de hangop vervangen voor 750 gr. volle kwark of 500 gr. volle kwark en 250 ml. slagroom voor de toefjes.

* Als je bloedsinaasappelen gebruikt, wordt de gelei mooi diep oranje van kleur.

* Deze taart kun je 3 dagen van tevoren maken. Bewaar de taart afgedekt max. 7 dagen in de koelkast.

* Invriezen kan.

©Maak het met Marieke