
Oranje kwarktaart
Koningsdag is een gelegenheid om eens feestelijk uit te pakken met een bijpassende taart.
Deze romige, frisse kwarktaart maak je zonder de oven.
Het is echt een heerlijke combinatie om hangop en mascarpone te mengen met vers geperst sap. De knapperige koekjesbodem matcht fantastisch met de roomvulling qua smaak en structuur.
De oranjegelei geeft de taart een feestelijke uitstraling.
Suikervrij
En weet je wat leuk is? De geraffineerde suiker ontbreekt in de vulling.
Even eerlijk: die bodem…
Laten we elkaar niks wijsmaken: de koekjesbodem is niet bepaald wat je noemt gezond. Ja, hij is crunchy en mega lekker, maar ongezond.
Maar hé, koningsdag valt officieel onder de 20% van de leefstijlbalans waarin genieten mag; zónder schuldgevoel.
Want balans is de sleutel en feest hoort daarbij.
Té duur pak mix
Laat je niet afschrikken door het aantal stappen in het recept.
Het is het dubbel en dwars waard.
Beter dit dan zo’n prijzig poedermix-pak waar je buik dagen van protesteert.
Eerst genieten van het maken, dan dubbel van het opeten.
Vers geperst sap
Mogelijk schrik je terug voor het gebruik van citroensap. Niet doen.
Deze toevoeging voorkomt dat de taart te dessert-achtig wordt.
Mijn les na de eerste versie van deze taart.
Testpanel: "mama moet geen pap op een koekbodem doen en dat taart noemen...."
Inmiddels staat dit veelgemaakte recept in het veel verkochte kookboek Huisgemaakt met Marieke!


Recept oranje kwarktaart
voor 10-12 punten
Ingrediënten
voor de bodem
150 g kletskoppen
100 g digestives
60 g bastogne koeken
150 g roomboter
vulling
500 g mascarpone
1,5 L volle yoghurt (waar je hangop van maakt)
150 g honing
2 citroenen
4 (bloed)sinaasappelen (totaal is 550 ml sap nodig)
11 blaadjes gelatine
ook nodig: bakvorm 26 cm, zeef/vergiet, brandschone theedoek, grote kom.
Zo maak je het:
*Lees de receptbeschrijving+ tips helemaal door voor je begint.
Begin 3 uren van tevoren met de hangop
Plaats een grote kom op het aanrecht. Hang de zeef/vergiet erin en zorg ervoor dat de zeef de bodem van de kom niet raakt.
Anders is er geen "uitlekruimte".
Maak de theedoek nat onder stromend koud water. Wring de doek zo goed mogelijk uit.
Leg de natte theedoek uitgespreid in het vergiet en laat de randen overhangen.
Giet de yoghurt in de theedoek en dek toe met de overhangende punten van de doek.
Plaats de kom 3 uren in de koelkast. De yoghurt lekt nu uit tot hangop.
De taartbodem
Smelt de roomboter in een steelpan.
Hak alle soorten koekjes heel erg fijn in een hakmolentje of keukenmachine.
Meng de gesmolten roomboter door de koekkruimels.
Verdeel het mengsel over de bodem van de bakvorm en druk stevig aan met de bolle kant van een lepel.
Zet de vorm in de koelkast.
De vulling
Week de gelatineblaadjes 5 min. in een royale kom met koud water.
Pers ondertussen de citroenen en de sinaasappelen uit en vang het sap op. Je hebt totaal 550 ml. sap nodig.
Verwarm in een steelpan 250 ml. van dit sap.
Knijp ondertussen 8 gelatineblaadjes uit en los deze al roerende op in het warme sap. Let op: niet laten koken.
Haal de pan van de hittebron en laat 10 min. afkoelen.
Doe ondertussen de mascarpone, 100 gr. honing en 500 gr. hangop uit de theedoek in een mixerkom en meng tot een homogene massa.
Meng voorzichtig en kort.
Voeg hier het sinaasappel-gelatinemengsel aan toe en mix nog even kort tot alles gemengd is.
Haal de bakvorm uit de koelkast.
Verdeel dit kwarkmengsel over de koekbodem.
Zet de vorm terug in de koelkast.
Verwarm nu de overige 300 ml. sap en 50 gr. honing in de steelpan en los hier de laatste 3 uitgeknepen gelatineblaadjes in op.
Laat dit mengsel minimaal een uur afkoelen.
Haal de bakvorm uit de koelkast en giet de gelei erop.
Laat de taart minimaal 4 uren in de koelkast opstijven.
Garneer met de overige hangop, verse aardbeien en bosbessen.
Tips:
* De taartbodem wordt het lekkerst als je de verschillende soorten koekjes in de hoeveelheden gebruikt zoals vermeld in de ingrediënten.
(voor u getest)
* Hangop is een fijne manier om geen slagroom te gebruiken. Want dat scheelt stijf kloppen. Bovendien is hangop zeer stevig wat voorkomt dat de toefjes inzakken, heel makkelijk vind ik dat!
Nog een voordeel van hangop tov kwark is dat de structuur in je mond veel romiger is.
Tenslotte: wanneer je bang bent dat dit veel werk is stel ik je meteen gerust! De yoghurt lekt ook uit terwijl je slaapt of een boek leest.
* Je kunt de hangop vervangen voor 750 g volle kwark of 500 g volle kwark en 250 ml. slagroom voor de toefjes.
* Als je bloedsinaasappelen gebruikt, wordt de gelei mooi diep oranje/rood van kleur. Gebruik gewone sinaasappelen als je dat niet wilt.
* Deze taart kun je 3 dagen van tevoren maken. Bewaar de taart afgedekt max. 5 dagen in de koelkast.
©Maak het met Marieke
Deze kookboeken zijn voor iedereen die van lekker eten houdt!
Tjokvol recepten voor elke dag, zowel ontbijtjes, tussendoortjes, taartjes maar ook maaltijden, salades en toetjes!
