Groene kippensoep

Groene kippensoep
Deze variant bevat meer groenten dan je gewend bent in kippensoep.
Daarom heet ìe voor `t gemak groene kippensoep. Dat voorkomt hopelijk bij jou aan tafel meteen de vraag, die ik wel van het thuispanel kreeg: "moesten er soms grote groene bossen opgemaakt worden ofzo...?"
Wat verder opvalt in dit recept, is de toevoeging van volkoren speltspaghetti. (AH)
Dat geeft de soep een lekkere vulling en geeft in combinatie met de kruiden en de kip een fantastische smaak en mondstructuur.
Natuurlijk kun je dat vervangen door een andere soort spaghetti of zelfs weglaten, maar de soep krijgt daarvan een andere smaak.

 

Wist je dat in het nieuwe boek er een heel hoofdstuk lekkere soepen zit? 

Recept groene kippensoep

voor 4-6 personen

Ingrediënten
2 grote kippenpoten
3 drumsticks
1 tl zout (5 g)
4 groentebouillonblokjes  (Natur Company)
1 bos peterselie
1 bos selderij
3 stengels bleekselderij
150 g volkoren speltspaghetti (AH)
peper 

Zo maak je het

Verwarm in een grote (gietijzeren) braadpan met dikke bodem een royale scheut olijfolie.
Voeg hier alle kippenpoten aan toe en bak ze rondom lichtbruin, op halfhoog vuur.
Leg het deksel bijna sluitend op de pan en laat de poten 5 min. smoren op laag vuur.
Hak ondertussen de bleekselderij heel fijn.
Was en snijd de peterselie en selderij heel fijn en zet apart.
Schep met een schuimspaan de kip uit de pan en houd even apart.
Voeg 3,5 liter water toe aan de pan en breng aan de kook.
Voeg het zout en bleekselderij toe en laat het 3 min. goed doorkoken op hoog vuur.
Zet de hittebron laag.
Voeg nu de kip, peterselie en selderij toe.
Breek de spaghetti in stukken van ongeveer 6 cm. boven de pan en roer alles goed door.
Los de bouillonblokjes op in een beker heet water en voeg toe.
Leg het deksel sluitend op de pan en laat het 2 uren op het laagste pitje garen. Of zet de gesloten pan in een hooimadam/ecostoof voor ongeveer 3 uren.
Schep met een schuimspaan de kip uit de pan en leg op een snijplank.
Haal het kippenvlees van de botten af, snijd in stukjes en voeg dat weer toe aan de pan.

Serveer de soep met zelfgebakken brood en kruidenboter uit Huisgemaakt met Marieke en het proefschrift!

Tips

*Gebruik royale bossen peterselie en selderij van de groenteboer of markt.
* Voeg bij stap 1 een paar uitgeperste teentjes knoflook toe voor meer smaak.
* Voeg evt. versgemalen peper,  1 el eekhoorntjesbrood  (pasta uit potje, Vitam dit is online verkrijgbaar) en 1 el lavas toe voor meer pit.
* Voeg evt. 1 ui in dun geschaafde ringen toe bij stap 1.
* Bij natuurwinkels zijn bouillonblokjes te koop zonder gist. Online verkrijgbaar.
* Proef de soep vooraf en voeg meer pit toe naar eigen smaak.
* Wanneer je gewend bent aan soep uit pakjes en zakjes zullen meer pure smaken zoals dit even wennen zijn. Echter de aanhouder wint!
  

Meer van dit? Het nieuwste kookboek zit boordevol kookinspiratie voor elke dag! Voorzien van een duidelijke uitleg en aanvullende praktische tips.