Rogge-kaneelbol

Deze rogge-kaneelbol is een kruising tussen koek en brood. Kruidig, mals en met een knapperige korst.
Deze lekkere bol is fantastisch als feestelijk (vakantie) ontbijtje, brunch, of gewoon bij een bakkie koffie.
Lekker met een lik roomboter en appelstroop.

Aangezien er massaal gebakken wordt uit de boeken,  denk ik dat een extra recept als dit blij verwelkomd wordt.
Want deze aanvulling past in de categorie brood en recepten als ontbijtkoek en oude wijvenkoek.
En die zijn voor velen favoriet.  

Rijsproces overbodig
Het leuke aan deze bol is dat je hem snel gemaakt hebt.
Want met bakingsoda als rijsmiddel wordt het gebruik van gist overbodig.
En daarmee ook de langere wachttijd.
Dit is slechts een kwestie van wegen, mengen en hup op de bakplaat in de oven.

Trouwens dat principe kenmerkt alle recepten uit de boeken.
Het zorgt oa. voor de zeer enthousiaste ontvangst.
Maar dat terzijde.

Grip op budget

Je bakt dit brood met weinig ingrediënten. Waarvan het grootste deel in voorraad is. Dat is belangrijk nu we ineens doordrongen zijn van de noodzaak zelfvoorzienend te zijn. 
Deze positieve ontwikkeling duikt ineens overal op.
Niet in laatste plaats aangewakkerd door de realiteit.
Namelijk dat kant en klaar producten duurder en duurder zijn.

Een houdbare (meel)voorraad aanleggen is de sleutel tot zelfredzaamheid.
En beheersing van je huishoudbudget.
Maar dat niet alleen.
Het voorkomt ook dat je voor ieder wissewasje naar de winkel moet sjezen.
En je wordt creatiever.
Je zoekt simpeler oplossingen met de voorraad die hebt.
In het kader van zelfvoorzienend zijn is dat een handige tool. 
En vergeet niet: alles wat je zelf maakt is echt lekkerder!

Roggemeel en roggebloem

In tegenstelling tot de eerder genoemde ontbijt,- en oude wijvenkoek, zit in dit recept roggebloem. De kenmerkende smaak-eigenschappen hiervan zorgen voor het lekkerste resultaat.

Alle soorten meel hier te koop
Zowel roggebloem als roggemeel is soms lastiger verkrijgbaar. 
Dat geldt bijvoorbeeld ook voor griesmeel of spelt.
Na contact hierover met de plaatselijke molenaar heeft hij nu deze meelsoorten ook in zijn assortiment.
Dat betekent dat je alle meelsoorten uit mijn recepten nu in deze webshop kunt bestellen.
Handig; jouw voorraad in één keer thuis!
Hoe tof is dat? 

Let op: dit is geen samenwerking.

 


Meer uitleg over de verschillen tussen meel/ bloem en de toepassingen ervan vind je in dit blog:

 

Recept voor rogge-kaneelbol

 

Ingrediënten:
300 gr. volle biologische yoghurt
40 gr. koolzaadolie (of olijfolie)
2 eieren
75 gr. honing
10 gr. bakingsoda
400 gr. roggebloem 
100 gr. roggemeel
5 gr. zout
2 el. kaneel
1tl. citroengras

Ook nodig: een ronde bakvorm van 20 cm.
1 vel bakpapier

Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 180 graden. (hetelucht 170 graden)
Verfrommel het vel bakpapier tot een prop, vouw het uit en bekleed de vorm ermee. 
Klop in een royale kom de yoghurt, olie, eieren, honing en bakingsoda tot een luchtig mengsel. 
Doe in een andere kom de roggebloem, roggemeel, zout, kaneel en citroengras meng dit goed door elkaar, zodat het geen klontjes heeft. 
Voeg het toe aan het yoghurtmengsel en meng met de keukenmachine of mixer snel tot een samenhangende deegbal.
Zet de machine meteen stil zodra het gemengd is.
Schep het deeg in de bakvorm. 
Zet de vorm op een rooster een rand onder het midden in de oven.
Bak de bol in 40-45 min. gaar.
Controleer met een cakeprikker of de bol in het midden gaar is.
Haal de bol uit de oven en verwijder meteen het bakpapier, laat hem op een rooster afkoelen.

Tips:
* Je kunt de yoghurt vervangen voor alprokwark. Voeg dan een el. azijn of citroensap toe zodat de bakingsoda kan rijzen.
* de roggebloem is te vervangen door gewone bloem, alleen is de baktijd dan langer. Ik schat 55 min.
* speltbloem kan ook.
* glutenvrij: vervang het roggebloem voor 400 gr. glutenvrij havermeel en 100 gr. boekweitmeel. Voeg een ei extra toe, en verkort de baktijd naar 35-40 min. Even in de gaten houden met een cakeprikker.
 

©Maak het met Marieke