GRATIS verzending al vanaf €29,50!

Rogge-kaneelbol

Deze smeuïge bol kan zowel bij de koffie als de lunch

Deze rogge-kaneelbol is een kruising tussen koek en brood. Aangezien er massaal gebakken wordt uit het boek,  denk ik dat een aanvullend recept ook omarmd wordt. Onder andere in de categorie brood, ontbijtkoek en oude wijvenkoek.  
Het leuke aan deze bol is dat je hem zo gemaakt hebt. Omdat de bakingsoda hierin funtioneert als rijsmiddel is gist overbodig.  Overigens net als bij de eerder genoemde recepten uit het boek. Precies dat zorgt vermoedelijk voor de enthousiaste ontvangst.
Daarnaast zet je deze bol op elk gewenst moment op tafel.
Of dat nu is bij een feestelijk ontbijtje, brunch, een bakkie koffie of gewoon om de lunch op te leuken. Het kan allemaal.
Lekker met een lik roomboter of appelstroop.
Of gewoon allebei..

Zelfvoorzienend

Deze bol maak je met weinig ingrediënten. Waarvan het grootste deel in voorraad is. Dat is belangrijk nu we ineens doordrongen zijn van de noodzaak zelfvoorzienend te zijn. 
Deze positieve ontwikkeling duikt ineens overal op. Niet in laatste plaats aangewakkerd door de realiteit.
Een houdbare (meel)voorraad aanleggen is de sleutel tot zelfredzaamheid.
Maar dat niet alleen.
Het voorkomt ook dat je voor ieder wissewasje naar de winkel moet sjezen. En het bevordert creativiteit: je leert oplossingen zoeken met dat wat je in huis hebt. In het kader van zelfvoorzienend zijn is dat een handige tool. 

Roggemeel en roggebloem

In tegenstelling tot de eerder genoemde ontbijt,- en oude wijvenkoek, gebruik ik hier roggebloem. Het verschil is dat in bloem de vezels ontbreken die in meel behouden zijn. Dat laatste zorgt voor een ietwat rulle bakstructuur in bijvoorbeeld koek of brood.
Wel heeft meel meer voedingswaarde. Af en toe daarvan afwijken is niet erg. Daarom nu een recept met bloem voor de afwisseling. 
Geniet ervan!

Recept voor rogge-kaneelbol

 

Ingrediënten:
300 gr. volle biologische yoghurt
40 gr. koolzaadolie (of olijfolie)
2 eieren
75 gr. honing
10 gr. bakingsoda
500 gr. roggebloem  (of 200 gr. roggemeel en 300 gr. bloem)
5 gr. zout
2 el. kaneel
1tl. citroengras

Ook nodig: een ronde bakvorm van 20 cm.
1 vel bakpapier

Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 180 graden. (hetelucht 170 graden)
Verfrommel het vel bakpapier tot een prop, vouw het uit en bekleed de vorm ermee. 
Klop in een royale kom de yoghurt, olie, eieren, honing en bakingsoda tot een luchtig mengsel. 
Doe in een andere kom de roggebloem, zout, kaneel en citroengras meng dit goed door elkaar, zodat het geen klontjes heeft. 
Voeg het toe aan het yoghurtmengsel en meng met de keukenmachine of mixer snel tot een samenhangende deegbal.
Zet de machine meteen stil zodra het gemengd is.
Schep het deeg in de bakvorm. 
Zet de vorm op een rooster een rand onder het midden in de oven.
Bak de bol in 50 min. gaar.
Controleer met een cakeprikker of de bol in het midden gaar is.
Haal de bol uit de oven en verwijder meteen het bakpapier, laat hem op een rooster afkoelen.

Tips:
* Je kunt de yoghurt vervangen voor alprokwark. Voeg dan een el. azijn of citroensap toe zodat de bakingsoda kan rijzen.
* de roggebloem is te vervangen door gewone bloem, alleen is de baktijd dan langer. Ik schat 65 min.
* speltbloem kan ook.
* glutenvrij: vervang het roggebloem voor 400 gr. glutenvrij havermeel en 100 gr. boekweitmeel. Voeg een ei extra toe, en verkort de baktijd naar 40 min. Even in de gaten houden met een cakeprikker.
 

©Maak het met Marieke

 

NIEUWS!

Wist je dat nu ook het Proefschrift verkrijgbaar is? In deze aanvulling op het boek ontdek je niet alleen hoe puur eten positief werkt, maar ook veel  tips, recepten en vooral de vrijheid van lekker gewoon.

ACTIE: met code EETGELUK* is de verzending gratis!

*geldig op alle orders va. €29,50. 


«   »