GRATIS verzending al vanaf €29,50!

Salades voor brood, toast en cracker

Deze salades maak je in een handomdraai

Wat kies jij? Een salade met vis of vlees?
Allebei mag ook.
In de afgelopen weken las ik ze weer eens.
De etiketten van kant-en-klaar-salades.
Vervolgens besloot ik voorbij te gaan aan het gemak en ze niet te kopen. Tenslotte is zelf maken in een handomdraai gebeurd.
Belangrijk is op zulke momenten om de oplossing te bedenken. Namelijk goede recepten voor salades. Bij deze twee nieuwe. 
Heerlijke salades voor op je brood, toast of cracker. 
Te weten makreel/sardines en beenham.

Vleeswaren zelf maken

In aansluiting op de zelfgemaakte salades zou je dit ook uit kunnen breiden.
Bijvoorbeeld naar broodbeleg in het algemeen. En de vervangers daarvan.
Al langere tijd maak ik broodbeleg zelf. En bij voorkeur van ovengebraden vlees. Dus eenvoudig kipfilet, gehaktballetjes en af en toe een beenhammetje of rollade. Met name de eerste twee; kip en gehakt komen wekelijks terug. Ik braad ze voor bij de warme maaltijd, laat een deel afkoelen en gebruik dat ipv vleeswaren op brood. 
Smakelijker in de lunchdoosjes dan vleeswaren.
En omdat vleeswaren valt onder de noemer ernstig bewerkt voedsel, is dat voor ons een reden om het niet te eten. In ieder geval veel minder vaak dan voorheen.
Voor de beenhamsalade heb ik een restje gebraden beenham gebruikt, wat in de koelkast stond.

Recept Beenhamsalade

Ingrediënten:

150-200 gr. Beenham  (gegaard.)
1/2 komkommer
3 el. amsterdamse uitjes
2 el. mayonaise
2 tl. pittige mosterd.
paprikapoeder
peper
gedroogde italiaanse kruiden.

Zo maak je het:
Was de komkommer goed, maar schil niet.
Doe de plakjes beenham in de kom van een hakmolentje en snipper heel fijn. 
Schep het in een serveerschaal of kom.
Doe de komkommer en de amsterdamse uitjes in het hakmolentje en hak goed fijn. 
Schep erbij in de schaal.
Gebruik de kom van het hakmolentje om een dressing te mengen van mayonaise, mosterd, paprikapoeder en versgemalen peper naar smaak.
Schep alles goed door elkaar.
Bestrooi met een beetje italiaanse kruiden.

Tips: Je kunt een lenteuitje toevoegen voor iets meer pit.
Deze salade is ook erg lekker met gerookte kip en een halve rode paprika ipv. beenham.
Bewaar de salade in een goed afsluitbaar bakje in de koelkast.

©Maak het met Marieke

De smaak van makreel en sardines

De smaakcombinatie in de volgende vispaté komt wellicht vreemd op je over. Maar het is echt verrassend lekker als je houdt van vis. Persoonlijk vind ik dat sardines alleen snel een te overheersende smaak hebben. In dit recept brengt de tomatenpassata en de makreelsmaak alles precies in evenwicht.
De kleine graatjes in sardines hoef je er niet uit te halen, die hak je gewoon mee, die zijn zo zacht en klein dat je daar niets van terug proeft.
De passata van Mutti verdient aanbeveling vanwege z`n uitstekende smaak. Te koop bij AH. 

Recept makreelsalade

Ingrediënten:

1 blikje sardines op olie
1 blikje makreel op water
2 tl. mosterd
3 el. mutti passata (of tomatenpuree)
1 el. mayonaise
peper 

Zo maak je het:

Giet de olie van de sardines eraf. 
Doe alle ingrediënten in een hakmolentje en maak er een smeuïge paté van.

©Maak het met Marieke


 »